Главна / Вести / Србија / Вучић: Србија неће дозволити да се понови погром

Вучић: Србија неће дозволити да се понови погром

Пре тачно 17 година на КиМ је почињен погром, а погром превазилази све остале злочине, рекао је председник Србије Александар Вучић на обележавању дана сећања на Мартовски погром. Србија данас није слаба, не прети али ни не заборавља и неће допустити да се 17. март понови, истакао је председник.

Александар Вучић је у Народном позоришту рекао да, можда постоји време у којем је Србија била немоћна да спречи неправду, али да не сме да постоји време у којем бисмо пропустили да се против неправде побунимо.

Истакао је да за погром не може да постоји питање “зашто?”, јер је непотребно и не може да постоји разлог за обрачун с читавим народом, за одмазду против оних који су другачије вере и нације.

Рекао је да се оргаизовано насиље догодило пред очима међународне заједнице и да је учествовало више од 60.000 Албанаца. Како је додао, они су свесно били упућени на Србе.

“Паљење кућа, уништавање цркава прецизније од свега говори о намерама”, навео је Вучић и додао да, не само да није требало да буде Србиа, него није требало да постоји било шт ачему би могли да се врате.

“Огњем и мачем, тако је требало да се заврши са Србима на Ким”, рекао је Вучић.

Додао је да је Златибор Трајковић жив запаљен испред школе у Косову Пољу као пример и опомена да на КиМ за Србе постоји само ватра.

Рекао је да би, не називати ствари правим именом, не памтити, било исто злочин

“Ми на њега нисмо спремни”, рекао је Вучић и навео да нећемо никада заборавити шта се дешавало нашем народу због српског имена и презимена.

“Србија 2004. није имала ни снаге ни мудрости, не само да спречи погром, него ни да пружи било какав смислен одговор”, указао је председник.

Истиче да је лекција запаћена и научена, и да Србија са тим знањем данас није слаба, да не прети и не заброваља, да је спремна за разговор и на компромис али не на коначно решење где нема Србије и српског народа.

“Не може ништа да се деси без одговора Србије”, рекао је и поручио да Србија има право да брине о свом народу.

Како истиче, то не ради звецкајући оружјем и хушкајући на крв, али то не значи да ће Србија допустити било коме да се 17. март понови.

“Није спремна нити ће икада бити спремна на то”, указао и додао: “Право на живот ћемо увек бранити”.

“Као што никог не терамо, не дозвољавамо ни Србе да протерају”, рекао је председник Србије.

Ističe da to nema veze sa ekspanzinističkom politikom, ni srpskom hegemonijom .

“Jedino što tražimo jeste da nam svi dopuste da izvršimo svoju obavezu, da primetimo i da ne dozvolimo da se zoločini ponove”, rekao je.

Указао је да је обавеза да се Србија учини снажнијом и успешнијом и да буде победник без крву, у економији, здравсту, спорту и образовању.

“Исто то желимо и другима”, рекао је.

Нагласио је да желимо будућност у којој ћемо да памтимо али нећемо да се враћамо.

Поменуо је нобеловце који су говорили о погрому, Дарију Фоу, Харолду Пинтеру и Бобу Дилану.

Подсетио је и на речи Петера Хандкеа да је Велика Хоча место са божјим благословом, али пуно несрених људи.

Како је закључио Вучић: “КиМ није наше бреме, него наш крст. А са крста се боље него испод њега види васкрснуће”.

После Вучићевог говора уследио је уметнички програм.

Обележава се 17 година од погрома на Косову и Метохији. У таласу организованог албанског насиља 17. марта 2004. године – убијено је 19 особа, протерано више од четири хиљаде Срба и других неалбанаца.

Етнички је очишћено шест градова и девет села, запаљено и порушено 39 цркава и манастира, 935 српских кућа и десетине друштвених објеката.

Извор: РТ

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …