Главна / Вести / Косово и Метохија / Погром над Србима на КиМ злочин који не сме бити заборављен

Погром над Србима на КиМ злочин који не сме бити заборављен

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић оценила је данас да је организовано насиље над једним народом, какав је био погром над Србима на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, један од најмрачнијих догађаја у новијој историји Србије, али и Европе, који не сме да се заборави, саопстило је Министарство рударства и енергетике.

“Убијање и протеривање људи и уништавање њихове имовине само због тога што припадају једном народу и једној вероисповести, уништавање православних цркава и манастира само због тога што сведоче о историјском постојању српског народа на простору Косова и Метохије, јесте злочин који се не сме никада заборавити”, нагласила је Михајловићева.

Она је додала како Србија сада брине о свом народу у јужној покрајини.

“Србија је данас снажнија држава која брине о свом народу на Косову и Метохији, али нажалост, упркос напорима Србије нисмо ближи компромисном решењу у вези са питањем Косова и Метохије које ће обезбедити трајни мир и стабилност у региону“, рекла је Михајловићева.

Потредседница Владе Србије је подсетила да је српски народ показао много пута у својој историји да је у стању да опросте зло које им је нането.

“Али не смемо никада заборавити да је у мартовском погрому више од 4.000 људи протерано из својих домова, као ни уништавање кућа, школа, домова здравља, цркава, надгробних споменика. Сећање на страдање косовских Срба обавезује нас да у будућности тражимо путеве који ће обезбедити мир, стабилност и развој, како се ни једном народу не би догодило оно што се догодило Србима на Косову и Метохији у марту 2004. године”, истакла је Михајловићева.

Извор: Танјуг

Check Also

Промовисан “Видовдански гласник”у Грачаници

Најновији Видовдански гласник,часопис о културном и историјском стваралаштву промовисан је у Грачаници. Ово је 30.по …