Главна / Вести / Косово и Метохија / Др Елек: Епидемиолошка ситуација компликована, све већи број оболелих и хоспитализованих

Др Елек: Епидемиолошка ситуација компликована, све већи број оболелих и хоспитализованих

Према последњим подацима Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, од 150 тестираних 67 је позитивно на коронавирус. У КБЦ у Косовској Митровици на лечењу од ковида је 123 пацијента, од тога је троје на респиратору.

Тренутна епидемиолошка ситуација у већински српским срединама на Косову и Метохији, према речима др Златана Елека, директора КБЦ Косовска Митровица, је компликована, што показује све већи број оболелих и хоспитализованих.

„Тестирано је 150 пацијената, од тога је позитивно 67 пацијената. Овде код нас је присутан британски сој који је агресивнији, брже се шири. Оболевају млади, али на сву срећу имају лакшу клиничку слику, али брзо преносе на своје старије. Тренутна ситуација у Здравственом центру Косовска Митровица је следећа: имамо 123 пацијента, од тога 3 су на респираторима, у јучерашњем дану била су два смртна случаја“, рекао је др Елек за ТВ Мост.

У KБЦ Kосовска Митровица има довољно стручног кадра, капацитета, заштитне опреме и лекова за лечење од ковида.
„Имамо довољан број кадра, тачније сестара, али велики број сестара од прошле године до сада је оболео – 422 сестре. Министарство здравља и Влада Републике Србије су нам прошле године изашли у сусрет и омогућили пријем 120 сестара и 45 лекара, тако да смо и ми сада нашој држави Србији притекли у помоћ и послали 14 наших радника у ковид болницу у Батајници“, истиче Елек.

Др Елек апелује на грађане да искористе могућност коју им нуди држава Србија и да се у што већем броју вакцинишу.

„Добили смо информацију да ћемо од следеће недеље на располагању имати и Спутњик Ве вакцину, с обзиром да је за њу владало велико интересовање. Ја очекујем да ћемо у наредним недељама показати веће интересовање за вакцинацију, јер је сврха да у кратком временском периоду буде што више вакцинисаних. Пут до вакцинације је прост и једноставан, јер је Kанцеларија за KиМ одлично организовала превоз до Рашке, довољно је само пријавити се у најближи Дом здравља“, каже др Елек.

Само поштовање препоручених епидемиолошких мера и вакцинација могу дати резултате у борби против коронавируса, истичу лекари.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …