Главна / Вести / Косово и Метохија / Сутра нова статусна конференција за шефове тзв. ОВК

Сутра нова статусна конференција за шефове тзв. ОВК

Четврта статусна конференција у процесу против некадашњег главног команданта тзв. ОВК и председника тзв. Косова Хашима Тачија и још тројице шефова те паравојске, оптужених за низ ратних злочина на КиМ, биће одржи сутра у Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу.

Конференција, којој оптужени не морају да присуствују, биће одржана пред судијом за претходни поступак.

На конференцијама се говори о току обелодањивања доказа, статусу истрага које спроводе и другим питањима.

До сада су махом говорили само адвокати оптужених о поменутим процесним питањима, жалећи се на поступање тужилаштва и тешкоће са којима се срећу у припреми одбране због пандемиеје ковида-19.

У овом процесу оптужени су поред Тачија и Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими и од новембра 2020. године се налазе у притвору у Хагу.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили њима подређени припадници ОВК, по њиховим налозима, и то против стотина цивила, Срба, Албанаца, Рома, католика…и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …