Главна / Вести / Србија / Дачић: Извештај ЕП нема обавезујући каракрет

Дачић: Извештај ЕП нема обавезујући каракрет

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић изјавио је гостујући на ТВ Прва да је од представника опозиције добио дестеак платформи за дијалог о изборним условима, а да неки не желе тај формат, него хоће директне разговоре са представницима власти.

Дачић је рекао да, што се њега тиче, дијалог може сутра да се настави, али да не зна каква је динамика, како ће путовати због короне.

“Чекамо представнике Европског парламента да разговарају са представницима странака које неће да пристану на тај формат”, објаснио је он и додао да ће европски посредници сигурно радити на томе да уједине опозицију.

Коментаришући извештај (ЕП), он је оценио да се ради о “денунцијацији” и рушењу напора које Србија постиже, посебно у борби против корона вируса.

“То је отприлике као кад дете у основној школи има писмени задатак на слободну тему”, констатовао је Дачић, поручујучи да ЕП може да донесе колико хоће резолуција, али је Скупштина представничко тело грађана Србије.

“Ако неко мисли да смо се уплашили оног што тврде, а нису у праву, онда су се преварили”, нагласио је Дачић и додао да је извештај политички једностран,  да се у њему, на пример, не налази ништа о “афери Маурицијус”.

Он је подсетио и да извештај ЕП нема обавезујући каракрет,  а и то тело има много мања овлашћења него Европска комисија, која такође припрема свој извештај о напретку.

На питање да ли ће Скупштина Србије расправљати о том извештају, он је објаснио да је потребно да га прво анализира Одбор за европске интеграције.

“Они ће да дају адекватан одговор. Ако они сматрају да треба, Скупштина ће расправљати о том извештају”, поручио је Дачић.

Коментаришући политичка збивања у земљи, Дачић је рекао да није рано говорити о председничким изборима, јер су они за годину дана, а да је његов став да Социјалистичка партија Србије, чији је лидер, треба да има заједничког кандидата са Српском напредном странком.

Дачић је изјавио је да је задовољан резултатима са локалних избора у три града и да они указују да треба озбиљно размишљати о заједничком наступу Српске напредне странке и СПС-а на предстојећим изборима.

„Ја сам за заједнички наступ на изборима и једног кандидата за председника“, рекао је Дачић за ТВ Прва, говорећи о изборима предвиђеним за наредну годину, напомињући да година дана у политици брзо прође.

Он је казао да су избори у Зајачару, Косјерићу и Прешеву прошли у мирној атмосфери.

Дачић је рекао и да је за ригорозне мере против епидемије корона вируса, али да ипак све мора да ради.

“Људи морају одговорно да се понашају, али живот мора да функционише, не може све бити затворено толико дуго, јер епидемија не траје пет дана и очигледно је да ће бити још много таквих дана, иако је цела година борбе са вирусом иза нас”, рекао је Дачић.

Дачић је навео да наравно треба тражити баланс измедју здравствених потреба и потреба да се прилагодимо на живот који нам пандемија одредјује.

“Читав свет није успео да надје добар баланс, имао ненормалну ситауцију да имате и демонстрације широм сверту, па и код нас играју коло код споменика”, казао је Дачић и подсетио да је тако било и у време шпанске грознице, па је тада било измедју 30 и 50 милиона жртава.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Петковић: Неће Срби струју плаћати Приштини, већ Електросеверу, нема наплате дуговања; Срби са Лајчаком о ЗСО и нападима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће оператор Електросевер, …