Главна / Вести / Косово и Метохија / Антонијевић: Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ неповољна

Антонијевић: Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ неповољна

Епидемиолошка ситуација у  српским срединама на КиМ је неповољна, иако последњих дана има више отпуста него пријема у КБЦ Косовска Митровица, каже за ТВ Мост епидемиолог Александар Антонијевић.

Како се последњих дана смањује број новооболелих у односу на претходни период, када је од броја тестираних више од 50 процената било позотивно на корона вирус, према речима др Александра Антонијевића епидемиолошка ситуација у већински српским срединама на КиМ и даље је јако неповољна.

“Бележимо негде од 25-35 позитивних, сви други параметри које пратимо и који су нам неки репери за процену ситуације су и даље на јако високом нивоу, број прегледа у ковид амбулантама је негде од 30-70. У неким местима је ситуација мало боља, као што је Лепосавић, имају мањи број прегледа. Последњих пар дана имамо мало нешто бољу ситуацију где имамо више отпуста него пријема, па су самим тим и болнички капацитети мало растерећенији”, каже Антонијевић.

Епиодемиолози апелују на грађане да поштују препоручене мере заштите које заједно са вакцинацијом дају резултате у борби против корона вируса.

“Процес имунизациије, који се за грађане са севера Косова спроводи у Рашки а за грађане јужно од Ибра у Куршумлији и Бујановцу, је на јако завидном нивоу, јако добра организација, јако добар одзив грађана, поготово оних који су циљна популација. Десет хиљада ревакцинисаних за наш број становника је јако добар податак. Вакцина има, замолио бих грађане да не чекају, да се што пре јаве и закажу термин за вакцинацију, јер без тога и поштовања мера на којима инсистирамо мислим да нећемо скорије изаћи из ове тешке ситуације”, поручио је Антонијевић.

Узорци се свакодневно тестирају у Пи-си-ар лабораторији КБЦ Косовсске Митровице.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …