Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Војна база и вежба угрожава безбедности Срба на КиМ

Дрецун: Војна база и вежба угрожава безбедности Срба на КиМ

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да најављена изградња војне базе у јужној Митровици за припаднике тзв. косовских безбедносних снага (КБС), као и војна вежба САД и НАТО савезника “Бранилац Европе 21”, у којој ће учествовати и КБС, може да се посматра као угрожавање опстанка и безбедности српског народа на северу КиМ.

Дрецун је објаснио да Приштина на тај начин жели да КБС прерасте у класичну војну организацију, тзв. војску Косова, што је, подсећа, противно Резолуцији 1244.

“Свако појачано присуство КБС, привлачење инфраструктуре, људства и технике ка северу Косова тера нас на опрез и изазива сумњу да Приштина не одустаје од намере да чак и уз употребу тих формација стави под потпуну администрациону контролу север Косова и тиме угрози опстанак и безбедност српског народа на северу”, рекао је Дрецун за Тањуг.

Подсећа да је актуелни мандат КБС да дејствује као цивилна заштита и да помаже у условима ванредних ситуација, а не да, истиче, буде војна организација која је наоружана, има бојеву муницију и снажну мобилну компоненту.

Додаје да многе земље помажу да КБС прерасте у тзв. Војску Косова као на пример, наводи, Немачка која је бившу своју базу у Призрену предала КБС или италијански КФОР који је обновио аеродром у Ðаковић па га предао КБС 2019. године.

На наоружавању и опремању КБС раде Турска и САД, указује Дрецун.

И предстојећу вежбу “Бранилац Европе 2021” види као јачање КБС и још један корак ка њиховом прерастању у тзв. Војску Косова.

“У наредном периоду имаћемо и комплекс војних вежби “Бранилац Европе 2021″ које организује Копнена војска Европске команде Оружаних снага САД, неке чланице НАТО и партнерске земље. НАТО званично не учествуеј у тој вежби, организатор су САД, али НАТО даје неке тактичке јединице и две команде НАТО учествују у томе”, указује Дрецун.

Једна од четири фазе те вежбе, додаје он, требало би да се одвија на територији наше јужне покрајине, уз учешће 207 припадника тзв. КБС који ће увежбавати тактичку радњу чета у нападу и одбрани уз употребу бојеве муниције.

“Када погледате ту вежбу видите да се веома интензивно КБС претварају у некакву Војску Косова, што наравно изазива велику забринутост, додатно дестабилизује међунационалне односе на Косову и максимално угрожава опстанак и безбедност српског народа”, наглашва Дрецун.

Указује и да је противно Резолуцији 1244 да било ко сем КФОР-а изводи било какве вежбе на КиМ, противно Резолуцији је и да било какве безбедносне структуре Албанаца прерастаују у војску, да им се даје легитимитет и да учествују у међународним мисијама САД и НАТО.

“Ми ове вежбе доживљавамо као озбиљну претњу и притисак на Србију пред наставак разговора са Приштином”, каже Дрецун.

На питање какви су инструменти Србији на располагању да се бори против прерастања КБС у тзв. Војску Косова, Дрецун каже да је то била тема данашње седнице Одбора на КиМ.

“Разматрали смо са представницима из Министарства спољних послова и Министарства одбране које су активности до сада предузете да би се евентуално натерао организатор да одустане од извођења тих вежби на КиМ и да се из учешћа у тој вежби искључе припадници КБС”, рекао је Дрецун.

Истиче да је реч о снажним дипломатским активностима у којима се указује на кршење Резолуције 1244 и на милитаризацију КБС.

Дрецун очекује и да ће се првом приликом у УН наћи на дневном реду наћи и то питање.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Наставићемо да градимо и радимо на важним пројектима

Председник Србије Александар Вучић започео је данас посету Расинском округу и обишао радове на изградњи …