Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Србију нико не може вратити уназад. Да признам Косово добио бих Нобелову награду

Вучић: Србију нико не може вратити уназад. Да признам Косово добио бих Нобелову награду

Председник Србије Александар Вучић поручио је, вечерас на ТВ Хепи, да је Србија неповратно отишла напред и да нико не може да је врати уназад, мада би многи желели да виде слабу Србију.

Говорећи о резолуцији Европског парламента Вучић је у разговору за ТВ Хепи казао је да је та резолуција демантовала стварни живот, али да ће обавеза Србије бити да оно што је објективно у њој исправи у нареном периоду. Напоменуо је да у извештају нема упада у РТС, тестера, ни упада у Скупштину, већ само да је полиција била преоштра.

“То нису двоструки стандарди и лицемерје, нема речи за то, људи у Србији то виде”, констатовао је Вучић.

Он је одбацио критике да се понаша као некада Слободан Милошевић због става према извештају ЕП, наводећи да више нама опасности од санкције и бомабрдовања.

“Већ осам и по година од како водим Србију и нисмо имали рат, санкције, ништа,.. знам да људи и данас тешко живе, али виде да земља иде у добром правцу. Чували смо мир и водили рачуна о свима. Није лако Србији на ветрометини, а ми смо успели да земљу доведемо да има раст, стабилан курс, изградимо путеве…”, рекао је Вучић и најавио да ће Србија за годину дана имати двоструко више путева него у Брозово време.

Само слаба, спора, неуспешна Србија би им увек била демократска и добра, приметио је.

“Да признам Косово добио бих Нобелову награду”, казао је Вучић додајући да му је доста награда, и да су за њега највеће награде путеви и болнице.

Речено ми је да Србији мора да буде скромнија и понизнија

Председник Александар Вучић изјавио је, а поводом успеха Србије током корона кризе и помоћи другим земљама, да му је речено да нико не жели да гледа изузетно снажну Србију.

“И то нису крили, то су ми у лице рекли важни представници великих сила. То хоћу да људи у Србији знају”, рекао је Вучић додајући да не може да открије извор.

Подсетио је да је Србија послала помоћ Италији у вредности од 10 милиона евра и да су тада у ЕУ то доживели то као политички ударац, а не као солидарност.

Додаје да је видео и како су у Европи у појединим земљама фалсификовали податке о привредном расту за трећи квартал само да Србија не би имала највећу стопу раста.

Нефер Извештај ЕП у делу о опреми и здравству у Србији

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Извештај ЕП о Србији нефер по неколико питању, и издвојио део који се односи на стање здравственог система у нашој земљи, што га како је рекао, боли.

“Србија јесте на ЕУ путу и себи сам обећао да неко време сигурно нећу рећи ниједну реч…Али , бих издвојио неколико нефер ствари. Није проблем, можете да помињете Телеком, Јовањицу, али када дођете до нечега што је очигледно као што је стање здравствене опреме, болница, вакцина, што је свима очигледно…”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Он је истакао да Србија, уз огромне жртве и даље има најнижу стопу смртности у региону и међу бољима у Европи, јер се трудимо да чувамо животе, а мере су нам међу најблажим, уз вакцинацију коју спроводимо боље од других.

Подсетио је на Рузвелтове речи да “нису важни критчари, они који добацују, већ тај ко је у арена, ко се бори за народ”, што су, каже, људи могли да виде.

“Заболело ме је, јер је нефер. Није ме погодило зато што ћу да изгубим власт, то ће свакако да се деси, питање је дана, године, али то је природно… Али, погодило ме је нешто друго”, рекао је Вучић.

Цитирао је део извештаја у којем се осуђујује кампања дезинформација која се односи на помоћ ЕУ током пандемије од владиних званичника, те подстиче влада да грађанима обезбеди све информације у вези са пандемијом и вакцинама.

Зато је каже и рекао да су се неки људи изгубили у времену, као да су промашили земљу о којој говоре.

Навео је и да се у извештају примећује да здравствени систем пати од недостатка ресурса и одлива професионалне радне снаге, јер су, каже, овдашњи здравствени радници “аматерска радна снага”.

Председник је истакао да Србија тестира више него 80 одсто земаља ЕУ, а чак је и опрему за тестирање добила више од Кинеза.

“Која нам опрема недостаје? Имамо 570 респиратора у магацину…Да ли је могуће да тако нешто ставите у извештај. Није фер..”, поновио је.

Вучић је додао да имамо 7.000 палетних места, дезинфикационих средстава, пулсних оксиметара, ЕКГ апарата…

“Све смо набавили, о вакцинама да не говорим, и онда неко каже нешто што је ноторна лаж”, рекао је Вучић.

Вакцинацинисање сигнал да можемо заједно напред

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је вакцинисање грађане из целог региона, протеклог викенда, био важан сигнал да регион заједно може брзо да напредује.

Вучић је, у емисији „Ћирилица“ ТВ Хепи, казао да је задовољан што смо могли некоме да помогнемо.

„То је био мали број људи. Ако смо било коме успели да сачувамо живот, то је велика ствар и задовољан сам због тога. Људи се не деле по томе којој вери припадају, у којој земљи живе, већ по томе можете ли да помогнете, да ли су добри или лоши, а дошли су добри људи“, објаснио је он.

Та вакцинација је показала да су заједничке могућности веће него што их сами доживљавамо. Рекао је да смо сви имали заједничке фрустрације, доживљавали увек да су други бољи.

„Данас када постајемо први, други или трећи у Европи у многим сегментима, људи то гледају с неком врстом неверице. Срећан сам што се то мења, што се постављају све већи циљеви пред Србију. Верујем да ће људи осетити да заједнички можемо брже и више“, поручио је он.

Вучић је изразио уверење да су грађани Србије поносни што смо могли неком ситницом да помогнемо људима у региону. То нико није, према његовим речима, покушао да политички злоупотребљава, и урађено је, каже, зато што је то наша дужност.

Витамини као знак пажње за пензионере

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сви пензионери у Србији до 5. јуна добити витамин Ц, Д и Цинк, и то за два месеца.

То је знак пажње за 700 000 пензионерских домова како би им се побољшао имунитет, рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Подсетио је да ће пензионери добити укупну помоћ од 110 евра и да држава гледа да свакој групи пакетом мера да помогне. Напоменуо је да се у овом тренутку гради 10 општих болница, у највећим градовима, као и да ће бити четири нова клиничка центра, почевши од Београда и Новог Сада.

Додао је да ће се у Новом Пазару градити или Дом здравља или болница, а упозорава и да је тамо приметан пораст заражених од короне.

И у Београду су огромни бројеви, у ковид болници у Батајници од 930 кревета попуњено је 909, док је у болници у Крушевцу попуњено 290 кревета од 450, тако тако да нема разлога за опустање, казао је Вучић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …