Главна / Вести / Косово и Метохија / Истражује се идентитет особе која је ОВК доставила податке

Истражује се идентитет особе која је ОВК доставила податке

Специјализовано тужилаштво Косова ради на утврђивању идентитета особе која је доставила заштићене податке тог тужилаштва Удружењу ратних ветерана тзв ОВК, које су потом у медијима објавили председник и потпредседник тог удружења Хисни Гуцати и Насим Харадинај, саопштило је данас тужилаштво на статусној конференцији у процесу против Гуцатија и Харадинаја.

Њих двојица су оптужени за обелодањивање идентитета сведока и опструкцију поступака који се воде пред Специјализованим већима Косова у Хагу, а идентитет особе која им је материјале доставила уопште није предмет поступка који се води против њих, нагласио је представник тужиоца.

Он је рекао да се тужилаштво не слаже са мишљењем одбране Харадинаја и Гуцатија, која жели да се бави нечим што уопште није предмет овог поступка.

“Девет захтева које смо прилимили од одбране бави се особом која је оставила документе Удружењу. Ми смо обелоданили податке о корацима које смо предузели поводом утврђивања идентитета те особе”, указао је представник тужилаштва, истичући да се Гуцати и Харадинај не терете да су они заштићене информације набавили, већ да су их обелоданили, чиме су угрозили безбедност жртава и сведока.

У даљем току ове конференције дискутовало се о обелодањивању доказа тужилаштва адвокатима одбране, на онову којих ће они спроводити своје истраге.

Гуцати и Харадинај по сопственој жељи пратили су конференцији из притворске јединице у Хагу, где се налазе од хапшења крајем септембра 2020. године.

Одбрана је крајем прошле седмице обавестила суд да је започела своје истраге, упркос пандемији Ковида-19.

Упозорили су, међутим, да би у наредном периоду могло да дође до одлагања тог процеса, с обзиром на поновни скок броја заражених у континенталном делу Европе, због чега је Велика Британија, одакле је већина њихових бранилаца, увела строже мере за улазак у земљу, поред осталог десетодневни карантин.

Почетне истраге су предузете на Косову између 28. фебруара и 5. марта.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Они се потврђеном оптужницом терете за четири кривична дела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Председник и потпредседник удружења ратних ветерана тзв ОВК, како се наводи у оптужници терете да су, најкасније, од 7. до 25. септембра, на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

“Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа”, наводи се у саопштењу суда поводом потврђивања оптужнице против њих.

Подаци који су објављени су заштићени Законом о Специјализованим већима Косова.

Суд додаје да се Гуцати и Харадинај терете да су поменутим радњама повредили тајност поступка, врршили шодмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

Гуцати је негирао оптужбе, а Харадинај је одбио да се о њима изјасни, претходно наводећи да не призаје тај суд.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …