Главна / Вести / Косово и Метохија / У српским срединама на КиМ до сада вакцинисано 13.000 особа

У српским срединама на КиМ до сада вакцинисано 13.000 особа

Од почетка имунизације до сада је вакцинисано око 13.000 грађана из српских средина на КиМ. Уз помоћ државе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију имунизација се врши на три пункта и то у Рашки, Бујановцу и Куршумлији.

За вакцинацију током ове недеље, пријавио се највећи број грађана до сада, а вакцина има сасвим довољно и сви који се пријаве могу сами изабрати којом вакцином желе да се заштите од корона вируса истичу из здравствених установа у Северној Митровици, Грачаници и Пасјану.

Др Златан Елек директор КБЦ Косовска Митровица за Косово Онлајн каже да вакцинација протиче јако добро, а само током ове недеље вакцину ће примити 150 здравствених радника.

“Вакцинација на северу Косова је почела када и у свим осталим местима у Србији. До сада је вакцинисано нешто више од 4.000 људи на северу Косова. На располагању су нам од ове недеље и вакцине ‘Спутњик В’. Имамо податак да ће се током ове недеље вакцинисати 150 здравствених радника, што значи да је интересовање много веће него што нам је било током претходних недеља”, каже Елек.

Елек истиче да надлежне службе на овом путу имају несебичну подршку председника Србије Александра Вучића и Канцеларије за КиМ, као и ресорног министарства.

“Наша држава нам је организовала овај процес, који иде тако течно и једноставно, да се сваки грађанин може пријавити у Дому здравља, одмах ће бити уписан на списак и нема чекања за вакцинацију. Већ следеће недеље се грађани вакцинишу и одмах добијају и датум за ревакцинацију. До сада смо имали све четири вакцине и након апела који долазе свакодневно, гостовања на телевизијама и апела који долазе од Кризног штаба, очекујем да ће вакцинација тећи још боље у наредном периоду”, рекао је Елек.

Он напомиње да је успех у одбрани од корона вируса синергија између поштовања мера које су на снази и имунизације грађана.

“Једини избор и једини прави лек у борби против короне, који треба да спречи повећање броја оболелих и повећање смртне стопе је вакцина. Ми као грађани Републике Србије имамо привилегију да можемо да бирамо вакцину. Ту привилегију омогућио нам је државни врх на челу са председником Александром Вучићем, ресорно министарство и Канцеларија за КиМ, а оно што је битно за грађане је да ми нисмо лимитирани бројем вакцина. Колико год се грађана пријави имаће своју вакцину”, закључио је Елек.

Координатор за имунизацију против ковид-19 за територију централног Косова Владимир Петковић за Косово Онлајн каже да је процес имунизације започет када и у остатку Србије и да је досадашњи одзив на завидном нивоу.

“Највећи број вакцинисаних људи је у старосној категорији изнад 65. година и мислим да смо ту урадили добар посао и користим ову прилику да се захвалим људима, јер су били одговорни и у великом броју су се вакцинисали. Вакцинација и даље тече и већ данас имамо једну групу од преко 200 људи која иде у Куршумлију да прими другу дозу Синофарм вакцине, а у четвртак имамо и вакцинацију првом дозом руском ‘Спутњик В’ вакцином”, каже Петковић.

Када је у питању избор вакцине Петковић каже да грађани сами бирају коју ће вакцину примити.

“На располагању су све вакцине које су на располагању у Србији. Ми смо досад имали велики број људи који је вакцинисан кинском вакцином, један број људи је вакцинисан вакцином Фајзер као и вакцином АстраЗенека, а од четвртка имамо и групу која ће се вакцинисати руском вакцином ‘Спутњик В’. Један број људи бира вакцину, док већи број њих не прави разлику, већ им је битно да се вакцинишу и заштите”, истиче Петковић.

Он подсећа да је до сада првом дозом вакцинисано преко 3.000 људи, док је ревакцинисано око 2.400.

“Веома смо задовољни што имамо велики број ревакцинисаних и користим прилику да позовем људе да искористе прилику и привилегију коју нам наша држава пружа и желим да нагласим да је ова добро спроведена имунизација људи на територији централног Косова још једна потврда да држава Србија не само постоји на овим просторима већ и институције, поготову здравствене институције државе Србије, изузетно добро функционишу на овом простору и ту смо за комплетно становништво”, каже Петковић.

Петковић напомиње да нема разлике и да свако ко жели може да се пријави за имунизацију.

“Од почетка се не прави разлика у смислу националности, верске или било какве друге припадности. Апсолутно сви грађани, сви корисници имају право да се вакцинишу. Пријава се врши преко Домова здравља, а од докумената потребна је важећа лична карта и здравствена књижица издата од органа Републике Србије. Постоји велико интересовање и Албанаца, Турака,Горанаца, Рома, Ашкалија. На нашим списковима су се нашли грађани свих националности”, истиче Петковић.

Из Здравственог центра Гњиане, који је смештен у Пасјану, до сада је своје право на имунизацију остварило око 6.000 људи потврдио је за Косово Онлајн в.д директора те установе Зоран Перић.

Перић каже да је изузетно задовољан одазивом грађана из Косовског поморавља.

“Вакцинација и ревакцинација обавља се у Дому здравља у Бујановцу, а саму вакцинацију обављају наши лекари и медицинске сестре на пет пунктова на којима се обавља имунизација. Пријава се врши у 30 амбуланти у Косовском поморављу као и у Општој болници у Пасјану. До сада је велико интересовање показао народ на овом простору. Малтене ми смо до сада имунизовали готово све грађане старије од 65 година,а у последњим данима све је већи број млађих грађана који се пријављују са жељом да се заштите”, рекао је Перић.

Према његовим речима велика захвалност овдашњег становништва иде на адресу Канцеларије за КиМ на логистичкој помоћи у организацији вакцинације као и у обезбеђивању превоза грађана до пунктова у Бујановцу.

“Бујановац нам је релативно близу, али за сваког коме је потребан превоз ми захваљујући Канцеларији за КиМ организујемо аутобусе који ће их одвести до пунктова за вакцинацију. Велики број грађана је чекао на руску вакцину ‘Спутњик В’ и сада је још већи одзив за имунизацију”, казао је Перић.

Грађанима српских средина на Косову су доступне све вакцине које се тренутно користе у целом свету и само на њима је одлука када ће бити вакцинисани и којом вакцином. Пријаве за вакцинацију се врше у домовима здравља, а за пријаву је потребна лична карта и здравствена књижица.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …