Главна / Вести / Косово и Метохија / Вујичић: Формирање базе КБС у Јужној Митровици директна претња Србима на северу

Вујичић: Формирање базе КБС у Јужној Митровици директна претња Србима на северу

Тзв. Косовске безбедносне снаге планирају да изграде базу на брду Црнуша чиме се директно угрожава безбедност Срба на КиМ, а оно што највише забрињава у овом тренутку је мук међународне заједнице пре свега на радикалне и агресивне изјаве политичких представника привремених институција у Приштини који своју реторику усмеравају ка Србији, српском народу уопште. и све то у непријатељском контексту, каже члан Одбора за КиМ и народна посланица Данијела Вујичић.

Вујичић намеру КБС-а да на брду Црнуша изграде велику војну базу оцењује као директну претњу претњу Србима на северу.

“Брдо Црнуша се налази на надморској висини од 1010 м и са њега се може контролисати територија општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Вучитрн с већински српским становништвом и десетине села како би у датој ситуацији могли да преузму контролу над том територијом, што заправо јасно указује на чињеницу да ће Албанци пре или касније покушати да употребе те снаге за окупацију Севера. Формирање базе КБС у Јужној Митровици је директна претња Србима на северу. Најава изградње највеже војне базе КБС на Северу КиМ резултат је константног кршења Резолуције 1244 СБ УН које је садржало обавезу разоружања тзв. ОВК, а да је кулминација уследила трансформацијом Косовског заштитног корпуса у КБС 2018. године. Будући да 4 чланице НАТО не признају независност Косова и противе се уласку КБС у базе КФОР-а појавила се потреба да се изгради база која ће пружити могужност трансформације КБС у оружане косовске снаге под вођством кључних земаља ћланица НАТО које су га признале”.

Наводи да оно што највише забрињава у овом тренутку је мук међународне заједнице пре свега на радикалне и агресивне изјаве политичких представника  привремених институција у Приштини који своју реторику усмеравају ка Србији, српском народу уопште. “И све то у непријатељском контексту. Зато заправо није ни чудо што олако прелазе преко свих кршења међународних норми па и Резолуције 1244 СБ УН”.

Вујичић истиче да је тим поводом одржана седница Одбора за КиМ на којој је разматрана безбедносна ситуација.

“Обзиром да ће једна од вежби под називом „Тренутни одговор 21“ бити одржана на КиМ уз учешће мултинационалних снага и припадника тзв. КБС, Одбор је анализирао последице по безбедност српског народа на КиМ и упозорио да коришћење територије КиМ за извођење мултинационалних вежби заправо није у складу са мандатом Резолуције 1244 СБ УН чиме се директно нарушава статусно неутрална позиција КФОР-а. Најављено ангажовање КБС управо у тој вежби представља прекорачење мандата ових снага који је ограничен на цивилну заштиту и реаговање у ванредним ситуацијама и бруталну милитаризацију и легализацију КБС-а као тзв. Војска Косова”, каже Вујичић.

Како је Одбор који је оценио да је апсолутно неприхватљиво да се на КиМ даје капацитет домаћина мултинационалних војних вежби и војним снагама чије ангажоване није у складу са Резолуцијом 1244 учешће КБС ће, како наводи Вујичић, додатно детабилзовати, застрашити и угрозити опстанак српског народа на делу Српске територије. “Све ово косовски политичари користе како би што дуже одлагали дијалог који је у ово тренутку најпотребнији за стварање једне подобније политичке климе”, каже она.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …