Главна / Некатегоризовано / Рок за избор председника до 5. априла, у супротном нови избори на КиМ

Рок за избор председника до 5. априла, у супротном нови избори на КиМ

Вршилац дужности косовског председника Глаук Коњуфца саопштио је да до петог априла у скупштини мора да започне избор новог председника, или да у супротном буду расписани нови парламентарни избори.

Коњуфца се данас састао са премијером Аљбином Куртијем и кандидатом за председника Вјосом Османи, констатујући да председник мора да буде изабран најкасније 30 дана пре истека мандата актуелном председнику, тј. шестомесечни в.д. мандат.

“Будући да садашњи мандат председника коначно истиче 5. маја 2021. године, сматрам да је последњи датум до којег би скупштина требало да започне процес избора новог председника 5. април ове године”, навео је Коњуфца.

Рекао је да је Косову потребна политичка и институционална стабилност и демократско управљање засновано на изборној вољи грађана.

Коњуфца је пренео да је од Куртија и Османијеве добио обећање да ће спорна промена закона о општим изборима бити део будућег процеса дијалога између већине и опозиције, у склопу изборне реформе.

“Дакле, након јасне воље коју је опозиција синоћ изразила гласањем у Скупштини Косова, преостаје само да већина скупштине гарантује да неће предузимати никакве акције без консултација са опозицијом у вези с тим, и да опозиција неће бојкотовати избор председника, како би се избегли поновљени избори”, саопштио је Коњуфца.

Приштински медији преносе да ће седница скупштине на којој би могао да буде изабран нови косовски председник бити заказана за данас поподне у Приштини.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Добар разговор са Путином; Цена гаса најповољнија у Европи

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је данашњи телефонски разговор са председником Руске федерације …