Главна / Вести / Косово и Метохија / Велико интересовање за вакцинацију у српским срединама на КиМ

Велико интересовање за вакцинацију у српским срединама на КиМ

Од почетка имунизације до сада је вакцинисано око 13.000 грађана из српских средина на КиМ. Уз помоћ државе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију имунизација се врши на три пункта и то у Рашки, Бујановцу и Куршумлији. За вакцинацију током ове недеље, пријавио се највећи број грађана до сада, а вакцина има сасвим довољно и сви који се пријаве могу сами изабрати којом вакцином желе да се заштите од корона вируса, истичу из здравствених установа у Северној Митровици и Грачаници.

Др Златан Елек директор КБЦ Косовска Митровица за Косово Онлајн каже да вакцинација протиче јако добро, а само током ове недеље вакцину ће примити 150 здравствених радника.

”На располагању су нам од ове недеље и вакцине ‘Спутњик В’. Имамо податак да ће се током ове недеље вакцинисати 150 здравствених радника, што значи да је интересовање много веће него што нам је било током претходних недеља. Оно што је битно за грађане је да ми нисмо лимитирани бројем вакцина. Колико год се грађана пријави имаће своју вакцину”, рекао је Елек за Косово Онлајн.

Координатор за имунизацију против ковид-19 за територију централног Косова Владимир Петковић за исти портал каже да је процес имунизације започет када и у остатку Србије и да је досадашњи одзив на завидном нивоу.

“Вакцинација и даље тече и већ данас имамо једну групу од преко 200 људи која иде у Куршумлију да прими другу дозу Синофарм вакцине, а у четвртак имамо и вакцинацију првом дозом руском ‘Спутњик В’ вакцином. Када је у питању избор вакцине Петковић каже да грађани сами бирају коју ће вакцину примити. Постоји велико интересовање и Албанаца, Турака, Горанаца, Рома, Ашкалија. На нашим списковима су се нашли грађани свих националности”, каже Петковић.

Он подсећа да је до сада првом дозом вакцинисано преко 3.000 људи док је ревакцинисано око 2.400 људи.

Координатор за вакцинацију за север Косова и Метохије, др.Бранислава Парлић каже да је интересовање за вакцинацију ове недеље задовољавајуће.

“Када је кренула вакцинација била је велика заинтересованост, у једном тренутку је почело интересовање да јењава, међутим у последње две недеље влада заиста велико интересовање, па према одзиву грађана ја мислим да ће то да буде јако добро, мада не могу прецизно да кажем јер се ситуација мења из часа и час”, рекла је др Парлић за Радио Косовска Митровица.

Више заражених од како је почела вакцинација др Бранислава Парлић објашњава тиме што су се људи опустили јер су добијањем вакцине осетили да су већ потпуно заштићени али то је другачије и пут до потпуне имунизације је доста дужи.

“Имали смо случајева, након седам до десет дана се деси да се пацијенти разболе, али те слике су драстично блаже него код пацијената који нису вакцинисани. То је на крају немогуће да знамо да ли вирус носимо у себи или не, тако да је могућност да се заразите веома велика, али примањем вакцине ви ублажавате клиничку слику и то драстично”, рекла је др Парлић

Грађанима српских средина на КиМ су доступне све вакцине које се тренутно користе у целом свету и само на њима је одлука када ће бити вакцинисани и којом вакцином. Пријаве за вакцинацију се врше у домовима здравља, а за пријаву је потребна лична карта и здравствена књижица.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …