Главна / Вести / Косово и Метохија / Маринковић: За разлику од Kуртија, Османи неће учинити ниједан корак без консултација са САД

Маринковић: За разлику од Kуртија, Османи неће учинити ниједан корак без консултација са САД

Вјоса Османи је изабрана за председника привремених институција на Kосову и Метохији из трећег пута и гласовима посланика странака које су изричито биле против њеног избора и који су у задњи час гласали супротно страначким али очигледно у корист сопствених интереса.
Нова председница привремених институција на KиМ је мање позната јавности у централној Србији иако има дуг стаж у политичком животу наше јужне покрајине где је у више сазива бирана за посланика у својој изборној јединици и као истакнути члан Демократског савеза Kосова, а пре неколико месеци је напустила своју партију, основала групу грађана и придружила се кампањи Самоопредељења Аљбина Kуртија који је победио на изборима.

Треба напоменути да је Вјоса Османи још пре неколико година показивала симпатије према радикалној политици и ставовима Самопредељења и било је само питање дана када ће доћи до коначног сукоба у партији Иса Мустафе која је доживела потпуни дебакл на изборима због чега је он морао да поднесе оставку оставивши партију у катастрофалном стању.

Оно што је значајно за Србију и наш народ на Kосову и Метохији је какав је политички профил особе са којом ћемо водити дијалог у наредном периоду и која ће битни утицати на позиције косовских Албанаца.

Вјоса Османи је факултет завршила у САД и може се рећи да има добре односе са мејнстрим либералним политичарима из Демократске странке који имају тврде ставове по питању KиМ.

Имао сам приллику да је упознам и да учествујем на више округлих столова у америчком сенату, конгресу, стејт департменту, тхинк-тханковима као што је Атлантски савет где је исказивала радикалне и непомирљиве ставове и готово отворену нетрпељивост према тада актуелној администрацији Доналда Трампа.

Она тих дана није могла да схвати да је Србија пуно урадила на развоју билатералних односа са САД и да има све више пријатеља у америчкој политици. Чини се да су Вјоса Османи и Аљбин Kурти провели четири године искључиво у томе да минирају дијалог и спровођење договора молећи се да се промени администрација и да се позиција САД врати на старе стазе “аутопилота” што после потписивања Вашингтонског споразума између Трампа и Вучића апсолутно није могуће.

Вучић је за четири године успео да унапреди односе са САД који су сада на историјском нивоу, посебно на пољу економије, инвестиција и подршке САД Србији на пољу регионалне сарадње и иницијативе “мини Шенген”.

У више наврата сам са Османи ушао у отворен вербални сукоб с обзиром да она у свом речнику нема реч компромис, а самим тим и суживот и сарадњу албанског и српског народа те ће дијалог у будућности бити веома тежак и комплексан с обзиром да су и она и Аљбин Kурти при ставу да дијалог Београд-Приштина за њих није приоритет.

За разлику од Kуртија, она ће сигурно бити под безусловним утицајем САД и неће учинити ни један корак без консултација са САД.

Оно што би било лековито за Приштину је да Вјоса Османи изађе из сињела политике прошлости и сукоба, радикалних ставова и да схвати да се глобални поредак неповратно променио и да је у интересу њеног народа компромис са Београдом и уважавање интереса српског народа.

Од Вучића може да научи како се понаша прави државник, а о томе могу да јој кажу 4.500 косовских привредника који су дошли у Београд да се вакцинишу и прихватили пружену руку председника који има визију и лидерство и који је показао целом свету шта су политички стандарди 21. века.

Искрено се надам да ће радикална Вјоса сада када има велику одговорност према свом народу да буде пуно реалистичнија и да ће бар нешто научити од Вучића у корист Kосова и Метохије и целог региона.

Пише: Владимир Маринковић, народни посланик у Скупштини Србије

Извор: Косово Онлине

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …