Главна / Вести / Србија / Стаматопулос: Улазак Србије у ЕУ не подразумева чланство у Северноатлантској алијанси

Стаматопулос: Улазак Србије у ЕУ не подразумева чланство у Северноатлантској алијанси

stomatopulosПомоћник генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Трасивулос Тери Стаматопулос изјавио је данас да улазак Србије у ЕУ не подразумева чланство у Северноатлантској алијанси.

Стаматопулос је у интервјуу за “Политику” казао да НАТО и ЕУ имају 22 заједничке чланице и да деле исте демократске вредности, али да има земаља које су или само чланице НАТО или само ЕУ.
“На пример, Аустрија, Кипар, Финска, Ирска, Малта и Шведска су у Унији, али нису део НАТО – дакле, очигледно нема захтева за придруживање обема организацијама”, казао је он.

Стаматопулос је истакао да је на Србији да одлучи да ли жели да конкурише за чланство у НАТО, оцењујући да је скори почетак преговора о приступању Србије ЕУ значајан корак који Северноатлантска алијанса подржава.

Он је, с друге стране, нагласио да политичке, социјалне и економске реформе које се подразумевају у процесу придруживања једној организацији имају позитиван утицај на приступање другој, а као примере је навео владавину права и борбу против корупције и организованог криминала.

Помоћник генералног секретара НАТО је истакао и да је регион западног Балкана важан за НАТО, а да је партнерство са Србијом све јаче.

Поводом потписивања споразума о војној сарадњи Косова и Албаније, а имајући у виду да је Албанија чланица НАТО, Стаматопулос наводи да алијанса остаје потпуно посвећена одржавању безбедности на Косову у оквиру мисије у снагама КФОР-а на основу резолуције 1244 СБ УН.
“Сви савезници НАТО-а деле визију слободне и целовите Европе без рата. Наставићемо да радимо тако да ова визија постане реалност, заједно са Србијом и нашим партнерима у региону. И сви савезници НАТО-а охрабрују практичну сарадњу и дијалог на западном Балкану како би се изградио однос поверења, разумевања и самим тим безбедности”, закључио је Стаматопулос.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Мере Приштине сумануте, ми губимо милион евра дневно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су нова правила Приштине за улазак робе …