Главна / Вести / Косово и Метохија / Новости: Тирана помагала ОВК на све начине, терористи жртве одводили и мучили и у Албанији

Новости: Тирана помагала ОВК на све начине, терористи жртве одводили и мучили и у Албанији

У оптужници против бивших команданата тзв. Ослободилачке војске Косова – Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија – пред Специјалним судом за ратне злочине на КиМ, у Хагу, наводи се 118 инцидената током којих су жртве мучене у Албанији, у местима Цахан и Кукеш, али и на још неодређеним локацијама, пишу Новости.

Тај податак откривен је у захтеву одбране некадашњег команданта терористичке ОВК Кадрија Весељија, чија одбрана захтева да се ови злочини избаце из оптужнице, јер сукоба није било у Албанији. Адвокат Бен Емерсон тврди да “нема доказа да су се оружана непријатељства ОВК и српских снага прелила унутар Албаније, те да није доказано да је ОВК имала контролу над Албанијом”.

Ипак, оптужбе бацају сасвим другачије светло, јер се јасно наводи да су Срби, Роми и нелојални Албанци мучени и ван Косова и Метохије. То је у свом извештају о трговини органима Срба детаљно написао и известилац Савета Европе Дик Марти.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже, за “Новости”, да сматра да адвокати процедуралним питањима покушавају да одуговлаче процес, што, рецимо, често чине, покушајима да оспоравају суд.

– Ми смо били у рату са терористичком групом која је насилно преводила наше држављање у Албанију. А да је Албанија била умешана, више је него очигледно. Они су пружали помоћ у нападима на Паштрику са циљем да се пробије државна граница, из Албаније су ишли копнени напади, одатле је наоружањем деловала албанска армија. На територији Албаније су били логори и о томе говори и Дик Марти – каже Дрецун и додаје да је јасно да је Албанија била саучесник.

Дрецун истиче и да је оптужница добро написана и да тешко да могу да је пољуљају овакви потези адвоката.

Тачи и његови ратни другови терете се за ратне и злочине против човечности, мучења, киднаповања и присилна затварања најмање 407 људи, од који је 98 убијено.

Одбрани спорни и датуми

Весељијева одбрана захтева не само избацивање злочина из Албаније, већ и свих оних који су се десили пре средине 1998. године или после јуна 1999. године. Познато је да су напади на Србе посебно појачани после завршетка бомбардовања и одласка наше војске са КиМ. Иначе, суд се бавио злочинима од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године.

Извор: Новости

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …