Главна / Вести / Србија / Вучић:Србија земља који брине и о интересима пријатеља, Шеик Насер: Посета истиче значај веза Србије и Бахреина

Вучић:Србија земља који брине и о интересима пријатеља, Шеик Насер: Посета истиче значај веза Србије и Бахреина

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је у разговору са шеиком Насером бин Хамадом бин Исом Ал Калифом, изаслаником краља Бахреина за хуманитарни рад, питања омладине и саветника за националну безбедност, договорено рад на потписивању свеобухватног међудржавног споразума са циљем развоја сарадње у свим областима.

Вучић је, након састанка са изаслаником краља Бахреина, изразио захвалност што је за кратко време после његове посете тој земљи, донета одлука да се делегација Бахреина посети нашу земљу.

Иначе председник Вучић боравио је, прошлог месеца, као први председник Србије у званичној посети Бахреину.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, казао да су Србија И Бахреин, по начину вођења суверене И независне политике, створиле поверење већ после првог састанка у Манами.

“Сем успостављања поверења И блиске сарадње, да бисте могли да радите на даљем развоју односа морате да донесете одређене акте. Договорили смо да идемо на акте избегавања двоструког опорезивања, И обостране промоције инвестиција. То тежимо да потпишемо ускоро приликом скорије посете краља Хамада, а можда И пре тога, кроз свеобухватни међудржавни споразум Србије И Бахреина, И тиме покажемо да смо опредељени сарадњи у свим областима”, објаснио је он.

Вучић је казао да је у разговорима откривено много поља у којима је могућа сарадња. Указао је да ће сутра бити одржан бизнис форум, и да ће бити настављени разговори.

Изразио је жаљење што је изасланик краља Бахреина само два дана у Београду, али је казао да ће се та два дана искористити да се представи Србија на најбољи начин И узврати српско гостопримство, које ће, како каже, тешко достићи врсту гостуљубља на које је наишао у Бахреину, а које се тешко доживи у савременом свету.

Рекао је да ће се разговарати о конкретним пројектима и подршку које две земље могу једна другој да пруже у међународним органиазцијама И институцијама.

“Морамо да увећавамо скромне бројеве трговинске размене, И да успоставимо праву сарадњу. Покренули смо инцијиативу да се покрене мешовити комитет за сарадњу, који ће допрнети даљем развоју наших односа. За нас је важно да покушамо да нађемо начин и како да покријемо заједничке трошкове за успостављање диркетне авио линије од Београда до Манаме, јер би то осколило многе бизнисмене, али И дорпинело туризму”, рекао је Вучић.

Казао је да може да препоручи посету Националном музеју Манаме, али и да навео да је Манама много лепа.

Позвао је и грађане Бахреина да посете Србију и заволе је и да у нашој земљи, како је рекао, граде своју другу кућу.

“Што се Србије тиче имаћете искреног пријатеља и веома лојалног сарадника. Некога ко ће водити рачуна, не искљуцуциво о својим интереса, већ и интересима својих пријатеља“, казао је Вучић замоливши шејка да пренесе поздраве пријатељства краљу Хамаду уз уверење да ће ускоро моћи да га угости у Србији.

Такође је изразио уверење да ћемо заједнички ускоро успети вакцинацијом и озбиљном организацијом да победимо корона вирус.

Шеик Насер:Посета истиче значај веза Србије и Бахреина

Шеик Насер бин Хамад бин Иса Ал Калифа, изасланик краља Бахреина који борави у Србији, истакао је данас да његова званична посета, која је уследила само месец дана након што је председник Србије Александар Вучић посетио Бахреин, показује значај билатералних веза, као и вредности партернства две земље.

“Вредности партнерства које расте надамо се биће учвршћено дипломатским, економским и стратешким везама између две земље”, рекао је шеик у заједничком обраћању након састанка са Вучићем.

Он је истакао да је почаствован што му је поверено да предводи делегацију на високом нивоу своје краљевине, као изасланик краља Бахреина, свега месец дана после, како је рекао, Вучићеве историјске и обећавајуће посете његовој земљи.

Пренео је поздраве и најбоље жеље краља Бахреина, као и престолонаследника, принца Салмана.

“Били смо заиста одушевљени кад смо стигли у прелепи и историјски град Београд, где смо се још једном срели са пријатељима и партнерима, како бисмо истражили нове могућности нашег пријатељства и партнерства”, рекао је шеик Насер.

Како је навео, заједничке вредности и стремљења која постоје између грађана Бахреина и Србије, су темељи заједничког циља за одржив развојем и просперитетом за оба народа.

“Током ваше недавне посете Бахреину краљ Бахреина је наложио да се отвори амбасда краљевине у Београду, што је ваша влада добро прихватила и уодговорила на то ”, рекао је он.

Шеик је указао да је отварање званичних канала комуникације важан корак, како би се олакшала, унапредила и ојачала сарадња.

Додао је да у Београду борави у пратњи високих представника економских и стратешких институција Бахреина, како би се договорили конкретни кораци у реализацији заједничких визија лидера две земље.

“Хвала на љубазном позиву и срдачном гостопримству” рекао је шеик Насер бин Хамад бин Иса Ал Калифа, изражавајући задовољство што ће, како је рекао, се упознати лепоте и “величанствену историју овог града и његових срдачних људи”,

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Приштина довела дијалог до руба провалије; Београд за мирно решавање несугласица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалним представником Европске уније …