Главна / Вести / Србија / Мишчевић: Пословна јединица да се укључи у преговоре

Мишчевић: Пословна јединица да се укључи у преговоре

tanja_miscevic.2Главни преговарач Србије са ЕУ Тања Мишчевић позвала је пословну заједницу и менаџере да се активније укључе у тај процес, зато што јој, како је објаснила, у овом тренутку недостају јасне сугестије шта треба развијати у српској економији и шта бранити у преговорима.

Мишчевић је, на отварању 16. Великог форума менаџера на тему “ЕУ преговори из угла менаџера – шта нас чека”, поручила да пословни људи морају да буду коректив у процесу преговора, да дају сугестије и коментаре, како би било могуће да се у што скоријем року уђе дубље у области које ће бити предмет преговора са ЕУ.
“Управо је оно што нас чека и оно што вас чека исти посао – да се усклађујемо да нађемо заједничке начине за функционисање на тржишту ЕУ које може бити заинтересовано за наше производе. За то нам треба јасан стратешки правац. Шта ћемо развијати и шта ћемо бранити током преговора – то је карика која мени недостаје као преговарачу”, рекла је Мишчевић.

Она је објаснила да је четворогодишњи рок који су српски преговарачи себи поставили за завршетак преговора, не оптимистичан, већ реалан, јер Србија у преговорима не полази од нуле, већ је успешно применила многе од стандарда ЕУ.
“Мој план је четири године преговарања. Нисам оптимистична, већ крајње реална, а до 2020. треба да будемо на корак до чланства у ЕУ, јер тада почиње нови буџетски календар у ЕУ и тада би Србији могли да буду отворени фондови за инфраструктуру, рурални развој и заштиту животне средине”, рекла је Мишчевић.

Представљајући учесницима скупа структуру српског преговарачког тима и обим посла који у наредним годинама чека читаво српско друштво, Мишчевић је истакла да је основни циљ, не када ћемо постати чланица ЕУ, него када ће и последњи од око пола милиона стандарда ЕУ бити унет у домаће право и праксу, а то је, како је закључила, и у директном интересу пословних људи.

Председник Српске асоцијације менаџера Милан Петровић је Тањугу, објашњавајући разлоге за организовање вечерашњег скупа, истакао да је универзални захтев људи који управљају великим компанијама у Србији да се пословна клима уреди у складу са европским стандардима, како би се олакшао проток робе и побољшала бизнис-клима, али и да преговарачи одлучно бране интересе српске економије и компанија које овде раде.

Одговарајући на питање да ли ће српске компаније имати довољно времена да се до 2020. године, када би Србија према амбицијама владе требало да постане чланица ЕУ, припреме за конкуренцију коју тај корак доноси, Петровић је рекао да је за добре компаније то довољно времена, а да за лоше свакако није.
“Верујем да ће се у том процесу искристалисати успешне компаније које могу даље и оне које не могу”, рекао је Петровић.

Он је констатовао да је после времена у којем су се процес евроинтеграција поистовећивао са процесом тражења решења за Косово коначно дошло време да се економија заслужено врати у фокус, и да се из кашњењења које је Србија имала извуку све могуће поуке, пре свега учи из искустава држава које су тај пут већ прошле.

Check Also

Преминула још 1 особа, новозаражених 25

Ковид 19 однео је још један живот у Србији. Према последњим подацима, коронавирус је потврђен …