Главна / Вести / Косово и Метохија / Боцан-Харченко: Русија и без учешћа у дијалогу има могућности да утиче на питање Косова

Боцан-Харченко: Русија и без учешћа у дијалогу има могућности да утиче на питање Косова

 

Вест “Албанијан поста” да ће представник Русије присуствовати састанку делегација Београда и Приштине у Паризу, руском амбасадору у Београду Александру Боцан-Харченку личи на измишљотину, али он истиче да Русија и без учешћа у дијалогу има могућности да утиче на питање Косова, а увек је спремна да, ако Београд буде имао интерес, размотри укључивање у тај процес, преноси Спутњик.
Према незваничним информацијама “Албанијан поста”, делегације Београда и Приштине, предвођене Александром Вучићем и Аљбином Куртијем, састаће се у септембру у Паризу у присуству француског председника Емануела Макрона и представника САД и Русије.

„Не знам за такве информације, личе ми на измишљотину, али Русија је већ укључена у процес као стална чланица Савета безбедности УН, а познато је да је било какво решење косовског проблема могуће само у Савету безбедности и под његовим окриљем“, коментарише за Спутњик Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Београду.

Понавља и став Москве да евентуално решење може бити пре свега у оквиру оног што је прихватљиво за Београд, подсећајући да су и председник Русије Владимир Путин и шеф дипломатије Сергеј Лавров више пута рекли да Русија може да подржи само решење које одговара интересима Србије и међународног права.

„Што се тиче дијалога, нисам ни чуо да је већ заказан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине“, наводи Боцан-Харченко, напомињући да Русија сматра да нема алтернативе за дијалог, али и да нема алтернативе за испуњавање договореног.

Институције у Приштини, изричит је руски амбасадор, морају да испуне оно што је договорено у Бриселу и сва решења која се тичу положаја Срба на Косову.

„Наравно да дијалог може да функционише само уз неопходан притисак на Приштину, а не само на Београд од ког траже да призна независност Косова, што нити је прихватљиво за Београд, нити може бити решење за Косово“, уверен је Боцан-Харченко.

На питање о могућем укључењу САД у дијалог, будући да се у информацији албанског листа помиње и присуство америчког представника, руски амбасадор каже да није чуо да постоје озбиљне намере САД за укључивање у дијалог Београда и Приштине, али да је на основу изјава посредника ЕУ Мирослава Лајчака и других званичника јасно да постоји веће разумевање ЕУ и САД по косовском питању.

Он подсећа да је дијалог добио подршку Генералне скупштине УН и да, с обзиром да га води ЕУ, ту чињеницу међународна заједница треба да има на уму.

„Што се тиче Русије, увек смо спремни да пружимо подршку решењу и ако Београд буде имао интерес за укључивање Русије ми смо спремни да то размотримо. Али у сваком случају Русија као стална чланица СБ УН и без учешћа у овом дијалогу има доста могућности да да буде присутна и да има утицаја на питање Косова и региона као и свих других међународних питања“, закључује Боцан-Харченко.

Извор: Спутњик, Косово онлине

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …