Главна / Друштво / Рамић: Положај Рома на централном Космету и даље неповољан

Рамић: Положај Рома на централном Космету и даље неповољан

Положај Рома на централном Космету је и даље јако лош безобзира на то што се све више њих образује, стопа незапослености је веома висока, а и дискриминација у друштву као и стереотипи су много заступљени, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, поводом Међународног дана Рома, уредник и новинар ромске редакције у Радио Грачаници, Шаип Рамић.

Међународни дан Рома на територији општине Грачаница данас се обележава,  али без великих манифестација као што је то било претходних година, због актуелне епидемиолошке ситуације и нових мера које сe од јуче примењују.

“Роми су дискриминисани када је у питању запошљавање и ту нема дилеме, живот Рома без посла нема будућност и они не могу да просперирају. У односу на ранији период много је њих који се школују јер су млади Роми увидели да без школовања не могу бити укључени у друштво, тако да има доста њих који су завршили основне, средње школе, чак је и много њих који студирају и који су завршили факултете,” каже Рамић.

Новинар Шаип Рамић осврнуо се и на предратни период када су многи Роми били заступљени у бројним институцијама, док је сада ситуација нешто другачија, многи од њих живе од социјалне помоћи, минималца, дечијег додатка.

“Ситуација је јако лоша у институцијама и поред тога што знамо да 10% Рома мора бити заступљено, међутим тај закон се не поштује. Када је реч о школама могу слобоно да кажем да су дискриминација, као и стереотипи много мањи или их чак и нема. Имају добре услове за рад и школовање, добијају бесплатне уџбенике и то је једна велика предност за њихово даље образовање. Има помака и код школовања женске деце, раније је било много мање њих, није ни сада идеална ситуација али у односу на ранији период ситуација је боља, додаје Рамић.

Рамић се захвалио свим колегама у Радио Грачаници који су га лепо прихватили, срдачно и топло јер се није томе надао, захвалио је и општини Грачаница као и бившем заменику градоначелника Саши Данићу јер су се изборили да се Ромски глас чује широм општине, нарочито сада када влада епидемија коронавируса, а податке о оболелима, новим мерама могли су да чују и на свом језику.

 

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …