Главна / Вести / Србија / Од понедељка могуће отварање тржних центара, од 19. и школа
STAB SEDNICA POCETAK

Од понедељка могуће отварање тржних центара, од 19. и школа

Члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић саопштио је данас да је ситуација око ковида још увек ванредна, али да постоје побољшања, која би могла да омогуће од понедељка поновно отварање тржних центара, а од 19. априла повратак ђака у школе.

Тиодоровић је, после данашње седнице Кризног штаба, казао да се уочава блага тенденција смањења броја новопотврђених случајева обољења, да се уочава да се однос између пријема и отпуста у Ковид болницама креће полако у корист отпуста, те да се смањује број првих прегледа у ковид амбулантама.

“Међутим наше ковид болнице су и даље пуне и под великим оптерећењем. Али ако би се наставила динамика последња два три дана, што очекујемо, може се размишљати о одређеним поступцима који ће омогућити да неке од мера могу бити попуштене. Мислим ту пре свега о томе да тржни центри могу почети да раде од понедељка под претпоставком да се тенденција настави. Угоститељски објекти са изласком на башту моћи ће да раде, али остају затворени делови угоститељских објеката на затвореном простору”, рекао је он.

Тидоровић је истакао да је и време да се онлајн настава сведе само на локалне процене о могућим жариштима, а да од 19. априла почну школе да функционишу по систему као и пре тога.

Истакао је да акценат остаје даље на мерама, и да се све мере које су познате морају поштовати од ношења маски, чак и на отвореном ако сте близу, у разговору, у гужви маска је та која ће вас заштитити.

У затвореном, подсећа, маска је обавезна, као и физичка дистанца и дезинфекција.

Тиодоровић је констатовао да се вакцинација одлично одвија последња два до три дана и да очекује да ће се наставити тако.

“Одзив је изузетно добар. Решење целе ситуације, уз поштовање мера, је што већи обухват вакцинацијом у најкраћем времену, како би се спречило ширење мутација”, објаснио је он.

“Морамо бити реални. Ми смо можда најбољи у Европи по томе колико обезбеђујемо врста вакцина и по одзиву становништва, али не зависи само од нас, већ и од испорука колико ћемо добијати надаље вакцине. Надамо се да ћемо овај добар тренд наставити, да ћемо имати разумевање произвођача и имати договорену динамику”, рекао је он додајући да би тиме за месец и по дана могли достићи колективни имунитет становништва.

Има места оптимизму, поручио је он изразивши наду да ће се смањити и број леталних случајева обољења.

О обавези вакцинације одлука у складу са ставом Европе и света

Тиодоровић је истакао да ће Србија, сходно ставу Европе и света, одлучивати о обавезности вакцинације.

Он је, одговарајући на питање везано за јучерашњу одлуку Европског суда који је прихватио становиште Чешке о обавезној вакцинацији деце, казао да она одговара нашим одлукама од раније, да деца која треба да иду у школу и обданишта треба да буду вакцинисана.

Тиодоровић је казао да постоји чиста ситуација у вези обавезних вакцина, којих има у Србији 11.

Одлука Европског суда, додаје, не односи се на вакцину против корона вируса.

Каже да ће Србија када је у питању вакцинација против корона вируса одлучивати сходно ономе што је став Европе и света, а што је засновано на науци.

Међутим истиче да је апсолутна препорука за здравствене раднике да морају бити вакцинисани, и то сви који немају неки здравствени проблем због којег то не би могли учинити.

„И данас је јасно Законом о заштити становништва од заразних болести јасно одређено да не можете мати могућност да здравствени радник који није примио вакцину против Хепатитис Б може да ради крваве интервенције. Ако се тако сагледава ствар може се очекивати да ћемо једног дана заједно са ставом осталих имати став да здравствени радници морају да буду вакцинисани од короне“, рекао је он.

Тиодоровић је истакао да се то односи на здравствене раднике у јавном и приватном здравству, јер закон не разликује обавезе и једног и другог здравственог система.

Треба да размишљамо о бенефитима за вакцинисане

Тиодоровић је, на питање да ли би Кризни штаб подржао идеју да грађани који су се вакцинисали иду на места на којима су већа окупљања, казао да Србија није пусто острво и да прати шта се дешава у Европи и свету.

Он је подсетио да Израел и Велика Британија, које имају изузетно добре податке, то већ чине.

„Морамо размишљати о томе да добију бенефите они који добију две дозе вакцине. Треба да размишљамо о одређеним бенефитима. Али то је питање етике, за правнике”, казао је Тиодоровић.

Он је указао да треба видети да ли обезбедити да на стадион могу да уђу они који су вакцинисани са две дозе, али и они који нису, уз пи-си-ар тест.

Извор: Тањуг

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …