Главна / Вести / Косово и Метохија / Османи и Курти: Предуслов за уживање права СПЦ признање Косова

Османи и Курти: Предуслов за уживање права СПЦ признање Косова

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти упутили су писмо организацији Европа Ностра, у којој су истакли разлоге због којих сматрају да манастир Високи Дечани не испуњава критеријуме за улазак у програм “Седам најугроженијих светских споменика”, преноси Економија Онлајн.

У писму које су послали Османи и Курти наводи се да су извештаји о нападима на манастир Дечани нетачани, пристрасни и неприхватљиви.

“Званични извештаји косовске полиције говоре о драстичном смањењу броја међунационалних инцидената у последњој деценији. Косово наставља да негује посебну и узвишену традицију и међуверску хармонију. Наше безбедносне институције у сарадњи са међународним мировним снагама годинама пружају заштиту и сигурност православним црквама на Косову. У потпуности смо посвећени заштити свих споменика наше земље, а посебно православних цркава и манастира, православног свештенства, верских практичара, невећинских заједница. И за то дајемо трајне доказе годинама“, наводи се у писму.

Османи и Кури наводе да је обавеза Српске православне цркве признање независности тзв.Косова.

“Обавештавамо вас да је Српска православна црква добила права из Ахтисаријевог пакета, одбацујући одговорности. Дакле, она ужива све гаранције и привилегије које произилазе из Ахтисаријевог пакета и Устава Косова, али одбија да призна Косово, што је предуслов за уживање њених права. Манастир Дечан не би требало да има никакве везе са политичким дијалогом између Косова и Србије. Права и обавезе Српске православне цркве и православних цркава и манастира на Косову коначно су дефинисани Ахтисаријевим планом, укључени у Устав Косова и регулисани нашим државним законодавством. Република Косово одбија да поново отвори овај процес, док је једина обавеза која остаје је признавање државе и закона Косова од стране СПЦ“, наводи се у писму.

Занимљиво је да се на челу паневропске организације Европа Ностра, која се бави заштитом културног блага на Старом континенту, већ дуги низ година налази прослављени шпански оперски певач Пласидо Доминго.

Извор: Радио Косовска Митровица, Економиа онлине

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …