Главна / Вести / Србија / Откривена спомен-плоча јунацима с Кошара у Нишу

Откривена спомен-плоча јунацима с Кошара у Нишу

У Нишу је данас на 22. годишњицу почетка битке на караули Кошаре откривена спомен плоча посвећена јунацима ових борби у којима је погинуло 108 припадника тадашње Војске Југославије (ВЈ), а један нишки булевар добио је име Јунака са Кошара.

“Пре 22 године на данашњи дан отпочела је битка којом се и данас поносимо. Ударио је Голијат на Давида. Давид је узвратио и победио. Србија је победила, а наши хероји уписали су се у историју за сва времена. Отпор који су пружили наши војници и сви они који су штитили овај народ остаће упамћени као пример велике жртве и несебичне борбе за своју отаџбину. Откривањем ове спомен плоче и овим булеваром чувамо наше хероје од заборава”, рекла је овом приликом градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Она је истакла да се тог 9. априла 1999. године нико од хероја с Кошара није питао да ли су на погрешном месту, него су сви били борци за слободу и будућност своје отаџбине.

Тадашњи командант Приштинског корпуса Треће армије ВЈ, генерал Владимир Лазаревић, истакао је да је на данашни дан пре 22 године поцео “други Косовски бој” за одбрану Космета, Србије и Савезне републике Југославије од нових Османлија – НАТО агресора.

“Био је то 17. дан злочиначке агресије без преседана у историји ратовања која је имала монструозне геноцидне циљеве, да за 96 сати уништи главне снаге Војске Југославије, да неутралише живот у Србији и примора је на капитулацију и окупацију, и да за та четири дану убије преко 20.000 припадника Приштинског корпуса”, рекао је генерал Лазаревић.

Он је додао да наша истина о “другом Косовском боју” остаје за навек, уз непрекидно питање: Зашто је НАТО извршио најгоре злочине против српског народа у последњој години 20. века?

“Очувању незаборава служиће и овај белег у нашем Нишу. Белег јунака са Кошара у име свих јунака косовске епопеје”, рекао је Лазаревић.

Давање имане Јунака са Кошара једном новом нишком булевару иницирао је Дарко Анђелковић, један од учесника одбране СРЈ на тој караули према Албанији, који је тада имао 20 година.

“Мени ово много значи, јер сам на неки начин дао реч мојим ратним другарима који су живот оставили бранећи отаџбину да не дозволим да се њихова имена забораве. Тако и овај булевар даје неку наду да не оде све ово у заборав, и јако сам захвалан Граду Нишу што је изашао у сусрет и дао име овом буелвару по јунацима са Кошара”, рекао је Анђелковић.

Он је рекао да је учеснике одбране Кошара више од саме битке болело то што се дуго ћутало о тим историјским догађајима, али је закључио како је правда ипак достижна.

“Имао сам 20 година тада. Сваки дан се гинуло, али најтеже ми је било кад сам носио мртве другаре са којима сам до пре минут разговарао. Преко таквих успомена се тешко прелази. Свакодненвно се помисли на то”, рекао је Анђелковић.

На свечаности су говорили пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, и пуковник Видоје Ковачевић, тадашњи командант 63. падобраснке бригаде која је имала значајну улогу у операцијама одбране тог дела границе према Албанији.

Догађају су присуствовали учесници борби, представници Војске Србије, МУП-а Града Ниша и борачких организација.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петар Петковић примио у опроштајну посету амбасадора Италије у Србији Карла Ло Каша

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић примио је данас у опроштајну посету …