Главна / Вести / Косово и Метохија / Сава Јањић: Косово не признају ни Ватикан, УН и ЕУ, мишљење СПЦ вам је најмањи проблем

Сава Јањић: Косово не признају ни Ватикан, УН и ЕУ, мишљење СПЦ вам је најмањи проблем

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић истиче да не стоје критике политичких лидера из Приштине да Српска православна црква не признаје косовску државу и додаје да Косово не признају ни Ватикан, Уједињене нације, Европска унија, ОЕБС, НАТО и Унеско, као и многи други.

“Ватикан не признаје Косово као државу, као ни УН, ЕУ, ОЕБС, НАТО и Унеско као организације, политички субјекти и многе државе не признају Косово званично ни као државу, што је за Косово много већи проблем од мишљења Српске православне цркве”, наводи Игуман Високих Дечана.

Сава Јањић наводи да СПЦ није држава, нити политички ентитет, а да обавеза Косова према СПЦ проистичу из њених сопствених закона и Устава.

“Косовски лидери кажу да Српска православна црква не признаје косовску државу. Ми нисмо држава или политички ентитет који то чини. Као Српска православна црква овде поштујемо законе, судове као грађани који одве живе. Обавезе Косова према нама потичу из његових Устава и закона. Сада је прилично парадоксална ситуација да ми као Црква морамо подсетити Косово да поштује свој Устав и законе. Уставни суд Косова 2016. године донео је одлуку о признавању земљишта манастира Дечани. Одлука Косова није наша и још увек није спроведена”, написао је Сава Јањић на Твитеру.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …