Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: Некажњено пљачкају Србе на КиМ

Поповић: Некажњено пљачкају Србе на КиМ

Највећи изазов живота Срба на Kосову и Метохији јесте како сачувати кућу и имање од хорди пљачкаша који вечито некажњени вршљају српским срединама, пише Kурир.

Главе су данас бар на раменима, али за Срђана Поповића, председника општине Грачаница, безбедност Срба је животни изазов и борба, и у име брата Димитрија, кога су са 17 година крај киоска с храном покосили албански рафали.

“На почетку мог мандата за три месеца имали смо више од 200 пљачки. Сада је то опало, али и даље је велики проблем. Kомуницирамо с Kфором и полицијом, али пљачкаше никада не проналазе, што их само охрабрује“, каже Поповић, чији је брат Димитрије убијен 2004. године, а коме је посвећена и минијатурна црквица испред здања општине Грачаница.

Игор Перенић из села Добротин два пута је пљачкан. Од косовске полиције добије картон жртве и ту се све заврши.

“Први пут је било октобра 2017, упали су кроз прозор, однели ТВ, лаптоп, хаос оставили. Па опет октобра лане, док смо били у Лапљем Селу. На сву срећу, супруга понела накит и све што је вредно пошто знамо за јадац. Ал’ била је ваздушна пушка и неких 300-400 евра које смо заборавили да склонимо. Полиција обави увиђај, направи записник и ником ништа. Чак те и осумњиче да си ти крив. Први пут, као, ми смо оставили отворен прозор. Па све и да јесмо, треба ли неко да нас пљачка“, каже Перенић, који сад плаћа систем за обезбеђење.

Извор: Курир

Check Also

Промовисан “Видовдански гласник”у Грачаници

Најновији Видовдански гласник,часопис о културном и историјском стваралаштву промовисан је у Грачаници. Ово је 30.по …