Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Напад на игумана Саву Јањића неоснован, позадина свега жеља за присвајањем српске баштине

Дрецун: Напад на игумана Саву Јањића неоснован, позадина свега жеља за присвајањем српске баштине

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, истиче да је напад на игумана од стране Албанца на Космету неоснован, а да је позадина свега њихова жеља за присвајањем српске баштине.

Дрецун сматра да напади на игумана јесу својеврсна хајка на човека који им није урадио ништа лоше, већ је насупрот свему, увек пружао руку Албанцима.

“Што би се делило оружје Србима у време сукоба у манастиру? Ти локални Срби су били чланови полиције, или активни припадници војске, или су били у резервном саставу. Неко ко покушава да каже да су манастири злоупотребљени, тај везе нема. Можда се са друге стране оружје делило по џамијама. Ово је хајка на човека који им смета. Са албаснке стране се и даље не нуди одговор, ко заиста хоће да нападне манастире “, рекао је Дрецун за “Ново јутро” ТВ Пинк.

Истакао је да Савет не жели да покаже да манастири и цркве нису угрожени, већ да је тамо идилично, иако их насупрот томе бране пушкама.

“Тамо је мултиетничност, тамо је идилично, све се то поштује. Сава Јањућ је увек пружао руку свих ових година Албанцима, није износио екстремне ставове, држао се онога што јесте, и штитио је Дечане. Сада му се приговара нешто што је ноторна неистина. Чуди ме да се не огласе Албанци који су у Дечанима пронашли уточиште”, рекао је Дрецун.

Дрецун истиче да је неопходно заштитити цркве на простору КиМ, како Албанци не би уништавали српску баштину или је насилно присвојили као своју.

“Неопходно је да КФОР настави са заштитом манастира, да се не деси неко зло, да се екстремним Албанцима не дозволи да насилно упадну у манастир, да га разоре. Било је Албанаца који су и по другим местима скрнавили цркве, па су сами почели да их обнављају, да се моле и да се кају. Опасније је то што су они покушали да верску баштину Србије, преокрену у албанску, они годинама говоре о томе”.

Дрецун напомиње да је геноцид који се приписује Србији политички осмишљен, да би се одбранила позиција Албанаца.

“Континуирано се уводи прича о геноциду ка Косову, почели су да говоре о музеју геноцида који треба да направе, а не да нема основа, него ми имамо много основа да говоримо о геноцидном плану ОВК. Сада се одједном оглашавају и дипломате, није то случајно. Геноцид није доказан нигде, него је направљена једна нагодба са генералом Крстићем на суду, и од тада се то спомиње. Сви који говоре, лажу. Када крене суђење Хашиму Тачију, и свима њима, ће се све видети, и све испливати на површину. Видеће се размере геноцидног плана које је хтела да истакне терористичка ОВК, до чега на сву срећу, није дошло”, објаснио је Дрецун.

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …