Главна / Вести / Косово и Метохија / Пјетр Шаља доведен у Хаг на основу потврђене оптужнице

Пјетр Шаља доведен у Хаг на основу потврђене оптужнице

Поступајући на основу захтева за сарадњу у извршењу налога за хапшење и налога за довођење које су издала Специјализована већа Косова, белгијске власти су 16. марта 2021. ухапсиле у Белгији  Пјетра Шаљу. Данас је Шаља доведен у Холандију, у притворски објекат Специјализованих већа у Хагу.

Судија за претходни поступак, Никола Гију, потврдио је оптужницу против Шаље 12. јуна 2020. Редигована верзија потврђене оптужнице објављена је у складу са правилом 88 Правилника о поступку и доказима. Судија за претходни поступак наложио је да се, из разлога безбедности, оптужница објави у редигованом облику.

У потврђеној оптужници наводи се да се Шаља терети по разним облицима индивидуалне кривичне одговорности за ратне злочине произвољног лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства који су извршени у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову и у вези са тим сукобом.

Кривична дела за која је оптуженШаља, учињена су између отприлике 17. маја 1999. и 5. јуна 1999. над лицима затвореним у Кукешу (Албанија), у фабрици метала коју је, према оптужници, користила Ослободилачка војска Косова.

Информације о датуму и времену првог приступања суду Шаље на седници пред судијом за претходни поступак биће објављене ускоро.

Почиње пријављивање жртава за учествовање у поступку у предмету Специјализовани тужилац против Пјетра Шаље

Лица која сматрају да су претрпела директну штету услед кривичних дела из потврђене оптужнице Специјализованих већа Косова, могу да се пријаве да учествују у поступку.

Објављивањем потврђене оптужнице против Пјетра Шаље за ратне злочине који су, како се наводи, учињени над лицима затвореним у фабрици метала у Кукешу (Албанија), између отприлике 17. маја 1999. и 5. јуна 1999, отпочео је процес пријављивања жртава за учествовање у поступку.

“Закон о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву даје одређена права жртвама кривичних дела из надлежности Специјализованих већа. Закон омогућује жртвама да учествују у поступку, те да се на тај начин чује њихов глас. То је јако важан елемент поступка,” рекла је председница Екатерина Трендафилова.

Групу жртава које учествују у поступку ће на суду заступати адвокат у функцији заступника жртава. Он ће обавештавати жртве о томе како се одвија поступак, тражити да чује њихове ставове и проблеме, а затим о томе обавештавати судије.

“Ми смо уложили велики напор да обавестимо јавност и потенцијалне жртве о томе да жртве могу да учествују у поступку, као и на који начин да се пријаве. Служба за учешће жртава је спремна да помогне свима који могу да покажу да су претрпели штету као последицу кривичних дела из потврђене оптужнице Специјализованих већа”, изјавила је секретар Фиделма Донлон.

Служба за учешће жртава ће све пријаве, као и комуникацију са потенцијалним жртвама које учествују у поступку и лицима која им у том процесу помажу третирати као поверљиви материјал. Пре почетка суђења, панел ће донети одлуку о томе да ли лица која су се пријавила за учешће у поступку могу да добију процесни статус жртве у поступку пред Специјализованим већима. Жртве које учествују у поступку пред Специјализованим већима имају одређена права, и то право да буду обавештене, да им се призна статус жртве и да добију одштету.

“У борби за правду, не смемо заборавити жртве кривичних дела из оптужница које је подигло моје тужилаштво. Учествовање жртава у поступку представља један од начина којим се обезбеђује да жртве не буду заборављене,” навео је специјализовани тужилац Џек Смит.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Манифестација “Дани јоргована” у недељу у Брњаку

Под покровитељством Канцеларије за КиМ и Општине Зубин Поток, Дом културе Стари Колашин  организује традиционалну …