Главна / Politika / Осам година од Бриселског споразума, од ЗСО ни трага, констатују званичници и грађани

Осам година од Бриселског споразума, од ЗСО ни трага, констатују званичници и грађани


Данас се навршава осам година од Бриселског споразума, потписаног уз посредство ЕУ. Срби на КИМ нису дочекали Заједницу српских општина која је требало да им гарантује овлашћења у образовању, здравству, економском развоју, урбаном и руралном планирању.

Представници Београда и Приштине су 19. априла 2013. године након шест месеци разговора и 10 рунди преговора потписали споразум у 15 тачака од којих се шест односи на ЗСО, која је била “кичма” тог документа, представљаног и као велики успех европске дипломатије.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић наглашава да је очигледно да Приштина очигледно не жели да испоштује договор.
“Приштина очигледно не жели да испоштује споразумј постигнут у Бриселу. Наш државни врх на челу са председником Александром Вучићем и даље инсистира на дијалогу и даље инсистирамо да све проблеме можемо решавати искључиво за столом. На жалост  Приштина на те ствари не гледа из те перспективе, а занимљиво је и то да иако зна шта за Србе значи Заједница српских општина, то није било каква политичка основа за било шта што иде у интересу нарушавања мира и стабилности у региону, тај споразум не спроводи ни након осам година”, каже Поповић.
Председник Скупштине општине Грачаница Љубиша Караџић, каже да су очекивања од ЗСО била велика.
“Заједница српских општина је требала да гарантује одређена права, пре свега српске заједнице на КиМ.
Наравно сада нам остаје само да бројимо дане, месеце и године од онога што је потписано а није спроведено, а питањае зашто није спроведено није више питање за званични Београд и Приштину, већ за оне који су били иницијатори преговора и гаранти потписивања споразума, а то су  пре свега представници ЕУ у Бриселу”, каже Караџић.
Наши суграђани не крију да су разочарани досадашњим целокупним исходом бриселских договора и сматрају да је корист од истих до сада имала искључиво једна страна.
“Много тога од онога што је потписано од пре осам година није испоштовано, бар што се тиче косовске стране и да будем искрен скептик сам по питању спровођења истих на терену. Ако не спроведу оно што су потписали у присуству међународних званичника, мислим да имају јак лоби који стоји иза њих и да имају јака “леђа2 и у Европи, јер мени заиста није јасно како то њима пролази”, каже мештанин Грачанице Синиша Ђорђевић.
Политички аналитичар Александар Гуџић каже  да испада да је ЗСО једна “шарена лажа” , односно неиспуњена обавеза косовске стране у дијалогу и да је то и данас после осам година предмет спора између Београда и Приштине.
“Након тог споразума почела је реинтеграција севера КиМ и највећи добитници тог споразума су косовски Алкбанци, који су поред реинтеграције севера КиМ добили  и међународни позивни број и још сијасет ствари и обавеза које је српска страна споразума у Бриселу испунила, тако да испада да је српска страна овим споразумом  изиграна”, кажеГуџић.
И након осам година од потписивања Бриселског споразума, Србија се и даље залаже за очување мира и стабилности, а постизање стабилности на простору КиМ у великој мери зависи управо од овог споразума.

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …