Главна / Вести / Србија / Вучић за Фејс ТВ (БиХ): Интерес Србије су мир и стабилност у региону

Вучић за Фејс ТВ (БиХ): Интерес Србије су мир и стабилност у региону

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су интерес Србије мир и стабилност у региону и да Србија треба да добије правично решење за многа питања и ништа више од тога.

Вучић је у разговору за сарајевску Фејс ТВ рекао да “на Балкану не може да се прави мир тако што ће се унизити један народ, а поготово бројчано највећи народ, мислећи да ћете тиме да задовољите све друге и да сте трајно решили проблем”.

“Управо зато сам се залагао, не за замрзнути конфликт са Албанцима у односима између Београда и Приштине, већ за решавање проблема и због тога плаћао високу политичку цену и овде у Београду и на сваком другом месту”, истакао је Вучић.

Навео је да је веома обазрив када говори о регионалним питањима и да је апсолутни интерес Србије мир и стабилност.

На коментар водитеља Сенада Хаџифејзовића да му “правично решење” звучи као да “Србија треба да добије половину БиХ”, Вучић је навео да му то није пало на памет и да Републику Српску воли, а БиХ поштује.

“Ако је проблем што је Србија снажнија него што је била, у свакој области, ја се тиме поносим, али тиме треба да буду задовољни и људи у БиХ. Ја сам задовољан ако БиХ расте брже, јер бисмо и ми тада живели боље”, истакао је Вучић и додао да је његова иницијатива да земље на Балкану сарађују.

На констатацију водитеља да све што он мисли за њега кажу Милорад Додик и Александар Вулин, Вучић је нагласио да нема потребе било ко да прича у његово име.

“Милорад Додик је врло интелигентан човек. Он је све само није неко ко слуша или спроводи шта ја говорим. Он има своју политику, своју странаку, веома је самосвојан. Не морамо да мислимо по свим питањима исто, али нећу рећи ниједну реч против њега у емисији, јер је то део нашег договора, којег се држе предстваници Срба. Имали смо болне санкције, затварање граница на Дрини што више не сме никада да се понови”, казао је председник.

Нагласио је да у његово име не треба нико да говори и да ће, када буде желео нешто да каже, то ће увек рећи сам.

“Себе не видим као председника свих Срба, већ грађана Србије” 

Вучић је казао да, што се Вулина тиче, он његов дугогодишњи саборац и пријатељ, али који има другачије виђење у многим стварима.

“Себе не видим као председника свих Срба, већ грађана Србије јер сам на изборима у Србији изабран”, додао је Вучић.

Оценио је да то није разлог за све оптужбе које стижу на његов рачун, већ што политичари увек покушавају да добију поене ударајући на њега.

Такође сматра да је проблем, а што је било и са Србима и њим лично до 90-тих година, а то је проблем са којим се суочавају и многи Бошњаци и многи други, а то је врста представљања себе као жртве, без рационализације садашњости и погледа у будућност.

“Је л’ мислите да неко ко води земљу, који је у последњих неколико година успео да изгради више аутопутева него у претходних 50 година, да заврши бројне болнице, да подигне плату на 560 евра, неко ко је успео да доведе Србију од земље са најмањим растом и великим јавним дугом, до земље са јавним дугом испод Мастрихта и највећом стопом раста у Европи, жели било какав сукоб било где?”, упитао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Петар Петковић примио у опроштајну посету амбасадора Италије у Србији Карла Ло Каша

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић примио је данас у опроштајну посету …