Главна / Вести / Косово и Метохија / Ребалансом буџета 4 милијарде динара за помоћ Србима на КиМ

Ребалансом буџета 4 милијарде динара за помоћ Србима на КиМ

Ребалансом буџета Србија је издвојила четири милијарде динара за помоћ српском народу на Косову и Метохији, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Навео је да су средства намењена за финансијску помоћ грађанима, али и за капиталне пројекте као што су изградња нових болница, вртића, зграде Универзитета у Косовоској Митровици.

Петковић је за ТВ Пинк казао да је Влада Србије, на иницијативу председника Александра Вучића, определила значајну финансијску помоћ за српски народ на КиМ и да то говори да желимо да улажемо у мир, будућност и опстанак нашег народа у јужној покрајини.

Како каже, део средстава се односи на једнократну помоћ у износу од 200 евра за незапослене грађане, док ће по 100 евра добити сви остали – деца млађа од 18 година, пензионери и запослени.

”Тако ће једна просечна породица добити између 500 и 800 евра помоћи што ће посебно значити Србима јужно од Ибра, који ипак живе теже него Срби на северу КиМ”, рекао је Петковић.

Додао је да је ће средства бити уложена и у изградњу нове болнице у Грачаници где, како каже, гравитира скоро 60.000 људи из Метохије, Косовског Поморавља и централног Косова.

Петковић је најавио пројекат реконструкције ”КБЦ Косовска Митровица” и изградњу нове зграде Универзитета у северном делу Косовске Митровице и додао да се гради и неколико вртића.

Такође, обезбеђена су средства за санацију штете од поплава и других непогода, а повећан је и буџет за помоћ у пољопровривреди, малим и средњим предузећима.

Петковић је рекао да је до краја године у плану градња 15 зграда са 180 станова за Србе на КиМ.

”То говори колико држава улаже на простор КиМ, да желимо да градимо мир и да опстанемо, да у дијалогу пронађемо компромисно решење, јер са свим овим пројектима и жељом за дијалогом показујемо какав је наш однос према КиМ”, нагласио је Петковић.

Додао је да, с друге стране, Пиштина показује да не жели дијалог, да јој није стало да се пронађе компромисно решење и да не учествује и ”мини Шенгену” и свим иницијативама које покреће председник Вучић.

Подсетио је и да је прошло 2.924 дана од потписивања Бриселског споразума, а да Приштина ништа није испунила из тог споразума, а пре свега првих шест тачака које се односе на формирање ЗСО.

Петковић је казао да је у протеклих неколико месеци било 33 напада на Србе на КиМ и поручио да не треба да наседају на провокације Албанаца.

”Ситуација са КиМ није нимало лака, запад никад неће одустати од Косова као независне државе, али желимо да проналазимо компромисна решења, да изађемо из замрзнутог факултета и да решавамо проблеме у региону”, рекао је Петковић.

Нагласио је да не пристајемо ни на какве притисце и претње, али да без Београда нема договора и да то треба свима да буде јасно.

Извор: Танјуг

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …