Главна / Вести / Косово и Метохија / Мас: Нерешени односи Београда и Приштине коче развој у региону

Мас: Нерешени односи Београда и Приштине коче развој у региону

Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас је, пред посету Приштини и Београду, поручио да на лицу места жели да утврди како Немачка може да подржи дијалог за нормализацију односа.

„Још увек нерешени односи Србије и Косова коче развој две земље и целог региона, а тиме и даље приближавање ЕУ. Желим на лицу места, због тога, да сагледам како можемо подржати две земље у дијалогу нормализације под посредовањем ЕУ“, навео је Мас у саопштењу.

Ступање на дужност нове владе у Приштини, према његовим речима, је за то прави тренутак.

„Истовремено инвестирамо, отварањем наше нове амбасаде у Београду, видљиво у наше односе са Србијом. Тим подвлачимо и наше опредељење да је будућност држава Западног Балкана у ЕУ“, нагласио је Мас.

Мас је указао да је пандемија корона вируса поново јасно показала колико је судбина Немачке, ЕУ и земаља Западног Балкана повезана.

„Нико у Европи не може остати непогођен успехом и неуспехом суседа“, подвукао је он.

Према његовим речима, кључни моменат у заједничкој борби против вируса је што сада ЕУ може да дели напреадак у вакцинацији са земљама Западног Балкана.

У разговорима у Приштини и Београду, најавио је, биће речи и о томе како заједнички могу да се економске и социјалне последице што боље ублаже.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …