Главна / Друштво / Дониран рендген апарат Дому здраваља у Грачаници

Дониран рендген апарат Дому здраваља у Грачаници

Дому здравља у Грачаници данас је уручен покретни рендген апарат,  који је донирала Светска здравствена организација као део тима Уједињених Нација, у сарадњи са Амбасадом Британије.

Директорица Дома здравља Грачаница, Мирјана Димитријевић,  истакла је да ће ренген апарат бити од велике помоћи, и да ће,  након што буде изграђен простор у коме ће бити смештен овај апарат и адаптиран за рад, бити  растерећен и болнички центар у Лапљем Селу.

“Ми смо и до сада радили са ковид пацијентима, недостајао нам је апарат за снимање плућа. Наишли смо на разумевање општине Грачаница која ће помоћи да се изгради просторија у којој ће бити смештен рендген апарат”, казала је Мирјана Димитријевић.

Пројекат је реализован на иницијативу форума за развој и мултиетничку сарадњу, а из СЗО кажу да ће особље Дома здравља имати посебну обуку за коришћење овог, по њиховим речима, најсавременијег рендген апарата.

“Вредност апарата је 80 хиљада евра, то је мали део пројекта који СЗО финансира заједно са УН тимом”, казао је шеф канцеларије СЗО, Сергеј Корјак и поручио мештанима Грачанице да наставе да поштују све антиковид мере.

Примопредаји апарата присуствовао је и заменик Британског амбасадора Џејкоб Вебер, који је истакао да је задовољан што види да је апарат стигао и да се нада да ће убрзо бити функционалан.

Директор ФДМЦ-а Дејан Радивојевић каже да је ово  један од најсавременијих рендген апарата, потпуно дигиталан.

“Драго ми је да је стигао овде и да ће бити од користи пацијентима у Грачаници”, истакао је Радивојевић.

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …