Главна / Вести / Косово и Метохија / Куртијева посета Бриселу, прва званична посета иностранству

Куртијева посета Бриселу, прва званична посета иностранству

 

Из Европске уније је потврђено да се председник Србије Алекдсандар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти неће састати у Бриселу, већ ће боравити у појединачним посетама. Одлазак у Брисел Куртију ће бити прва посета иностранству од ступања на дужност премијера, преноси Економија Онлајн.

„Дводневна посета Бриселу средином следеће недеље је званична посета премијера Куртија током које ће се састати са високим представницима институција Европске уније. Посета Бриселу је у служби наших билатералних односа са Европском унијом“, изјавио је Криезиу данас за Газета Експрес и најавио да ће дневни ред састанака премијера бити објављен ускоро.

Портпарол ЕУ Зои Мулетиер изјавила је да састанак у дијалогу није заказан за наредну недељу у Бриселу.

“Што се тиче дијалога, рад се наставља, међутим ниједан састанак није заказан за следећу недељу и ми ћемо најавити такав састанак када то буде било потребно”, рекла је Мулетиер за Газета Експрес.

Председник Вучић је изјавио да очекује да ће се дијалог наставити у мају.

Очекује се да ће састанци кључних лидера ЕУ са Куртијем и Вучићем следеће недеље бити у циљу наставка дијалога.

Последњи политички састанак на високом нивоу Београда и Приштине био је прошлог септембра, када се бивши премијер Авдулах Хоти састао са председником Вучићем.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас, током јучерашње посете Приштини рекао је да ће признање Косова од стране Србије бити један од елемената у дијалогу, али да стране морају бити спремне на компромис.

“Што се тиче дијалога, наравно да ће признавање Косова бити један од елемената решења, у супротном се неће реализовати, то је нормално у дијалозима за нормализацију где постоје компромиси и не желим црвене линије. Знам да ће због историјских околности бити тешко, желим да нађем решење, а обе стране морају бити спремне на компромис”, рекао је Мас.

Извор: Косово онлине

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …