Главна / Вести / Косово и Метохија / Криезиу: Удружење општина не може бити етничко, па ни ЗСО

Криезиу: Удружење општина не може бити етничко, па ни ЗСО

Портпарол владе привремених приштинских институција Перпарим Криезиу каже да по уставу тзв. Косова ниједна општина не може бити етничка, тако да, како тврди, ни Заједница српских општина не може бити заснована на националној основи.

“Премијер Курти више пута је рекао да члан 42 устава Косова дефинише слободу удруживања. Асоцијација општина са српском већином не може бити етничка. Штавише, постоји одлука уставног суда која то практично онемогућава”, рекао је Криезиу, преноси Економија онлајн.

Он је додао да је засланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак премијеру Аљбину Куртију ””предао нека документа у вези са напретком дијалога”” у време док је Курти био кандидат за премијера на изборима 14. фебруара ове године.

“Ми нисмо против дијалога, али он мора бити с утврђеним и евидентним принципима”, каже Криезиу, преноси Косово онлајн.

Он је додао да ће врло пажљиво радити на отклањању штете коју су у дијалогу са Србијом причиниле бивше владе и да ће се побринути да у овом процесу више не буде грешака.

“Претходне владе створиле су погрешну перцепцију и утисак да је Косово спремно на компромисе, који превазилази оно што се дуго сматрало највећим компромисом, од којих је највећи Ахтисаријев пакет”, нагласио је Криезиу.

Извор: Танјуг

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …