Главна / Култура / Преминуо сликар Милош Шобајић

Преминуо сликар Милош Шобајић

Сликар и вајар Милош Собајић преминуо је у 76. години у Београду, потврђено је Танјугу.

Шобајић је оболео од вируса корона почетком априла и био је на болничком лечењу у КБЦ “Драгиша Мишовић”. Здравствено стање уметника се погоршало због чега је био прикључен на респиратор, пренели су београдски медији.

Своја дела Милош Шобајић је представио на преко осамдесет самосталних изложби широм планете и учествовао је на око пет стотина групних изложби. Његова дела се налазе у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду, као и у више десетина музеја у земљи, региону и свету. Руска дума га је наградила 2018. орденом почасног госта, а 2019. додељена му је Златна медаља Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства.

Изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобајића недавно је отворена Галерија Комбанк дворане у Београду. Велики уметник је посетиоцима представио део радова који су настали у протеклих 20 година и који се баве његовом вечном темом: прогоном.

Рођен је 1945. године у Београду. По оцу Воју, потиче из српске фамилије из Црне Горе, која је крајем 19. века донела у Црну Гору први биоскоп, прву робну кућу, прво позориште, читаоницу и библиотеку, плех оркестар, прве новине и часописе. Мајка Мира потиче из Лике.

Основну и средњу школу је похађао у Београду, Истанбулу и Никшићу. Матурирао у Првој Београдској гимназији, 1964. године. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1970, да би се две године касније преселио у Париз.

Своју прву књигу, под називом: “Сликај и ћути”, аутобиографског карактера, која говори о утицају глобализма на савремену ликовну уметност, објавио је 2018. године.

Написао је биографску књигу “Мојих девет живота”.

Извор: Тањуг,РТС

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …