Главна / Друштво / Вучић: Шобајићева визионарска дела огледало цивилизације

Вучић: Шобајићева визионарска дела огледало цивилизације

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти сликара Милоша Шобајића и истакао да су његова визонарска дела представљала огледало цивилизације и времена у коме живимо.

У тексту се наводи:

„Са великом тугом сам примио вест о смрти Милоша Шобајића, једног од највећих сликара нашег доба који је својим ликовним изразом обогатио, узбуркао и умногоме променио уметничку сцену Европе и света.

Деценијама су његова визионарска дела представљала огледало цивилизације и времена у којем живимо, а монументална платна су непоколебљиво, неуморно, чак пркосно приказивала све наше страхове, прикривена и огољена зла и лицемерје данашњег света, изгубљеност човека у мору савременог ништавила, али увек и вечито стремљење човека да у мраку пронађе светло, у страху храброст, а у празнини – пуноћу живота.

Током деценија, Милош је својим сликама указивао на најскривеније вредности за које се вреди борити и због којих треба устрајати на претешком путу људског постојања који одувек обилује изазовима. Свако његово дело представљало је путоказ ка светлу и степеник ка коначној узвишености на којој је видео човека, као једину и централну вредност цивилизације.

Његове слике, као печати прошлости, садашњости и будућности, остају покољењима као сведочанство историје, али и путоказ пун вере и наде да ће људи ипак поново ставити живот на највиши пиједестал вредности.

Још једном изражавам најдубље саучешће породици пријатељима и поштоваоцима Милошеве уметности“, наводи се у саучешћу Вучића, саопштила је прес служба председника.

Извор: Танјуг

Check Also

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је Свечаном академијом у …