Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Високи Дечани су духовна ризница нашег народа

Петковић: Високи Дечани су духовна ризница нашег народа

Веома је  важно да чувамо наше Високе Дечане и посећујемо их, јер то представља и однос према нашој историји и нашем идентитету. На крају крајева Високи Дечани су и чувар наше државности”, казао је данас директор Канцеларије за КиМ,  Петар Петковић.

Он  је на велики православни  празник Цвети присуствовао светој литургији у  манастиру Високи Дечани на Косову и Метохији.

Након литургије и обиласка манастирског поседа са  игуманом Савом Јањићем, Петковић је изразио задовољство присуством у овом великом православном светилишту.

“Данас смо велики хришћански празник Цвети, прославили под сводовима чувених Високих Дечана. Овај велики манастир представља, не само материјалну ризницу од непроцењивог значаја, већ и духовну ризницу опстанка српског народа на Косову и Метохији. али идентитета и порекла српског народа и наше културе”.

Петковићје посебно истакао  чињеницу да управо захваљујући и Високим Дечанима “овде знамо као народ ко смо и куда треба да идемо”.

“Због тога чинимо све да сачувамо ову велику светињу,  посебно зато што се она налази на листи угрожене светске културне баштине, а од ове године и на листи “Европа Ностра”, као једна од најугроженијих светиња и културних споменика у Европи.

Петковић се захвалио Владики рашко-призренском Теодосију и игуману манастира Високи Дечани на гостопримству на овај велики хришћански празник.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић,  честитао је свим православним верницима данашњи празник Цвети, који симболизује улазак Христа у Јерусалим.

Он је такође изразио задовољство и захвалност директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и његовим сарадницима , што су  данашњи празник прославили заједно са свештенством и монаштвом Високих Дечана и које је имао прилику да упозна са животом у манастиру и са свим оним са чим се свакодневно суочавају.

“Као што је недавно објављено у саопштењу нашег Епископа, манастир Високи Дечани живи у врло специфичним околностима. Веома је важно и очекујемо да се,  од стране локалних институција, што пре изврши одлука Уставног суда, који је донео одлуку о признавању 24 хектара манастирске земље, а исто тако да се поштује и договор који је направљен преко Комисије за имплементацију заштићених зона, односно око изградње заобилазног пута око заштићене зоне, који води према Црној Гори који је планиран тим договором. Веома је важно да се закони поштују и мислим да треба да овај манастир,који је веома важан за наш народ и нашу цркву, али исто тако и споменик културе који је важан за све грађане на овом простору, без обзира на националност и релгију  и који је и светски културнио споменик, буде  адекватно заштићен и сада и у будућности”, казао је игуман Високих Дечана Сава Јањић.

Он се захвалио међународним снагама Кфора, које већ двадесет и другу годину обезбеђују овај манастир, на великом труду и помоћи коју пружају и изразио наду да ће доћи боља времена и да ће се заједно,  у духу дијалога,  међусобног уважавања, поштовања идентитета и традиција,  градити боља будућност за све грађане на овом простору.

 

 

 

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …