Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић из Брисела: Очекујем наставак дијалога Београда и Приштине средином маја

Вучић из Брисела: Очекујем наставак дијалога Београда и Приштине средином маја

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас у Бриселу да очекује средином маја позив за наставак дијалога и додао да је Београд спреман да се одазове позиву и да ће учествовати у свакој врсти дијалога,да би желели да буде конструктиван, да се разговара о решавању проблема.

Он је, у изјави Т а н ј у г у истакао, да постоје многи проблеми, пре свега у енергетици, и да су то ствари које морају промптно да се решавају, због различитх тумачења и жеље неких да показују, како је рекао, мишиће на северу Косова.

“Оно на шта сам данас указао Мирославу Лајчаку је чињенице да се Аљбин Курти хвали тиме да је гласао у Албанији, чиме де факто каже да је свеједно да ли сте у Тирани или Приштини, да је то иста земља. Замислите, иако је Косово по Уставу Србија, да сам ја гласао у Грачаници, или неком другом месту на Косову. То би био скандал светских размера, иако те две ствари нису за поређење и по Уставу и Резолуцији 1244 је Косово део Србије“, нагласио је он.

Вучић је истакао да ако неко то уради без позивања на било који преавни акт и јавно говори да иду ка уједињењу, добија благе реакције и чуђење.

Казао је да је то доказ двоструких стандарда целе међународне заједнице, на шта смо научили.

“Оно што је за нас важно јесте да гарантујемо сигурност и безбедност наших људи. Инсистирао сам овде на испуњавање обавеза из Бриселског споразума, на ЗСО, и слободу кретања, протока роба и услуга, све што смо потписали у Вашингтону, јер је то добро за Београд, Приштину и цео регион“, рекао је он.

Вучић је, који је вечерас у Бриселу вечерао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, поновио је да ће делегација Београда доћи на дијалог када год буде заказан.

Разумели смо Куртијеве поруке

Председник Алекснадар Вучић изјавио је вечерас да разуме све поруке које својим изјавама и делима шаље Аљбин Курти, од гласања на изборима у Албанији, до захтева о ратној одштети од Србије, али да то никако није конструктиван приступ, као и да тим порукама није фасциниран.

Вучић је, на питање које су његове позиције и циљ Аљбина Куртија, одговорио да не мора он ништа да објашњава и да напада Куртија или било кога, јер је довољно да се све речи и дела ставе на папир.

“Гласате у Албанији. Добар сигнал. Јасно је свима, и нама и у свету, шта желите да кажете. Кажете да желите ратну одштету од Србије, разумели смо шта желите да кажете. Кажете да ћете поднети тужбу за геноцид, иако не можете јер нисте суверена држава, можда преко Албаније, или неке треће земље, јасна нам је и та порука”, рекао је Вучић за Т а н ј у г у Бриселу.

Према његовим речима, ако неко жели да каже да је то конструктиван приступ – није, али додаје да ипак због тога не би требало да се превише секирамо.

“Имамо много да радмо, да урадимо за земљу. Осим енергетике, не видим да имамо озбиљнијих проблема, и по питању безбедности нашег народа и других ствари”, рекао је Вучић и додао:

“А, те њихове политичке вратоломије, за унутрашњу политичку употребу… Нико тиме није нарочито фасциниран”.

Вучић: У Бриселу о дијалогу са Приштином, региону и владавини права

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће сутра у разговорима са европским званичницима главне теме, поред дијалога Београда и Приштине, бити и односи у региону, као и напредак у области владавине права који је Србија остварила.

“Очекујем да осим сутрашњег дана, који је веома важан, имамо још један датум у мају за дијалог и специјалну вечеру коју на годишњем нивоу организују Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен за лидере Западног Балкана. Видећемо код ће од нас да дође, и трећи пут ће да буде у Бриселу, тако да ће можда и Ана Брнабић да дође”, навео је Вучић.

Када је реч о сутрашњим разговорима о области владавине права у Србији, каже да ће разговарати о томе и са фон дер Лајен, Борељом и Мишелом о томе шта је Србија све урадила у претходних месец дана.

“Показали смо значајно хтење и значајан напредак у многим областима. Постоје јасни критеријуми по којима се то мери, тако да ће владавина права бити једна од главних тема званичницима ЕУ”, истакао је Вучић

 

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …