Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Србија поштује споразуме, и друга страна треба то да ради

Вучић: Србија поштује споразуме, и друга страна треба то да ради

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија труди да спроведе све о чему се усагласила у Бриселском, али и Вашингтонском споразуму, али и да се нада да ће и друга страна да се бави тим питањима, иако до сада то није радила.

Он је, на конференцији за новинаре након састанка са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, одговарајући на питање новинара о споразуму из Вашингтона, рекао да је од потписивања тог споразума, Србија поштовала све потписано у том документу.

“Али видећемо како ће друга страна да се понаша”, рекао је Вучић и подсетио да је тим споразумом договорено, између осталог, да се обустави кампања о повлачењу признања КиМ од стране других земаља.

Како је истакао, нада се да ће у преговорима са Приштином бити напретка, будући да је то важно, због људи, али и атмосфере у региону.

О нон-паперу ни са ким нисам разговарао, ни са Јаншом

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Бриселу да није видео нон-папер у којем се говори о мирном разлазу БиХ додајући да о том документу ни са ким није разговарао, а да је последњи пут разговарао са словеначким премијером Јанезом Јаншом о ситуацији везаној за пандемију вируса корона.

Вучић је то рекао на заједничкој конференцији за медије са високим представником ЕУ за спољне послове Жозефом Борељом, одговарајући на питање новинара у Бриселу да ли зна за тај документ, да ли он заиста постоји, као и да ли је разговарао са словеначким премијером

Према његовим речима, са Јаншом је разговарао последњи пут како би се договорио о враћању грађана Србије из Словеније и Италије.

“Нисам имао прилику у скорије време да разговарам са њим. Увек сам отворен за сваку врсту дебате, не живимо у доба инквизиције, али ми смо фокусирани на економију, интеграцију Србије у ЕУ и економски напредак”, казао је Вучић.

Истиче да Србија подржава интегритет БиХ и наводи да је то казао већ хиљаду пута, као и да Србија поштује интегритет Републике Српске.

“То је наша обавеза. Нисам видео ниједан документ, нико ми није представио такав документ и не могу никога да осудим по том питању. Не знам за остале, али са мном нико о томе није разговарао”, казао је председник Србије.

Једна од најбољих посета Бриселу до сада

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Бриселу да је Београд посвећена дијалогу са Приштином, као и до сада и додао да није потребно само наставити ради на томе, већ и наћи суштинска решења у наредном периоду.

Ову посету Бриселу оценио је као једну од најбољих посета до сада.

“Да са још посвећенијим приступом, конструквитнијим створимо боље окружење за могући компромис. Долазим у Брисел у доброј вери и надам се да ћемо наћи исту одлучност са друге стране”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са европским комесаром за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борелом.

Вучић је пренео да је једна од тема била и владавина права, у процесу приступања ЕУ, те поглавља 23 24, али и промене које се тичу реформи у сектору енергетике.

“Убеђен сам да ћемо учинити напредак на том пољу и да ћемо постићи много боље резултате. Очекујемо фер приступ од стране ЕУ и мислим да је то нормално да очекујемо”, рекао је Вучић.

Такође, једна од тема, како била је усклађеност Србије са декларацијом ЕУ, што се тиче разних политичких тема.

У том смислу, додао је да су Србија и Унија у претходних 10 година успеле да повећају трговинску размену, која је данас 25 млрд евра, што показује значај ЕУ и држава чланица за српску економију и политику, те животни стандард грађана.

Извор: Танјуг

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …