Главна / Друштво / У Грачаници обележен Светски дан Рома

У Грачаници обележен Светски дан Рома

Светски дан Рома обележен је у Грачаници са закашњењем због епидемилошких мера, које су биле на снази 8. априла. Овај дан ипак је обележен данас у циљу указивања на положај ромске заједнице, као и промовисања ромске културе. Амбасадор Мисије ОЕБС-а на Косову Мајкл Девенпорт нагласио је да му је драго што присуствује једном оваквом догађају, као и због тога што се у овој општини мисли и говори о ромској заједници.

– Заједница косовских Рома и даље је једна од најугроженијих и ОЕБС са својим партнерима ради на томе да се њихово стање унапреди. То укључује стварање могућности за образовање, потребе смештаја и отварање радних места – рекао је Девенпорт.

На скупу је наглашено да су услови живота ромске заједнице отежани и да се свакодневно ради на томе да се живот Рома побољша.

– Роми и ромска заједница дају огроман допринос мултикултурном животу на Косову, а оно што могу да кажем у име Министарства за заједнице и министра Ракића је да ћемо дати пуну подршку интеграцији и суживоту Рома, не само у Грачаници, него на целом простору Косова – нагласио је Газмен Салијевић, заменик министра за заједнице и повратак.

Општина Грачаница као једну од значајних ставки свог деловања издваја живот ромске заједнице, а у сврху информисања, у сарадњи са РТВ Грачаница постоји и информативно-забавна ромска емисија.

– Данас Грачаница отвореног срца шаље лепу и јасну поруку толеранције, сарадње и културне размене, креативности и талента, поруку љубави према култури и уметничком стваралаштву.Ову поруку шаље и наша талентована младост, млади уметници који представљају будућност наших заједница

Сви присутни имали су прилике да погледају слике Бајрама Мехметија из Лепине који је већ учествовао на изложбама, акоји ради и са младим, надареним талентима. Њих је поздравио и амбасадор Девенпорт који је погледао њихове радове, а општина Грачаница поделила им је поклоне.

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …