Главна / Вести / Србија / Вучић: Мислим да није Ангелина Ајнхорст ауторка нон пејпера. Нема санкција Русији и Кини

Вучић: Мислим да није Ангелина Ајнхорст ауторка нон пејпера. Нема санкција Русији и Кини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не може да потврди да је ауторка последњег нон пејпера извршна директорка Европске службе за спољне послове ( ЕЕАС) за Европу и Азију, Ангелина Ајнхорст, јер је уверен да то није она урадила.

На питање новинара да ли може да потврди да је Ајнхорст ауторка последњег нон пејпера и ако јесте која је тежина тог незванчног документа, Вучић је рекао:

“Не могу то да потврдим, јер мислим да није. Ово ми не личи на Ангелину Ајнхорст и уверен сам да она то није урадила”.

Медији су ових дана спекулисали ко би могао бити аутор нон који је приштинска Коха пласирала као немачко француски предлог којим се као финално решење дијалога Београда и Приштине предвиђа “међусобно признаје суверенитета и треиторијалног интегритета”, и широка аутономија за Србије на КиМ.

Објављивање нон пејпера стратегија неких ближих Приштини

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Београд пажљиво анализира “нон пејпер” о решењу за КиМ, али да о детаљима не може да говори, те истакао да га плаши да је његово објављивање смишљена стратегија неких који су по питању КиМ ближи ставовима Приштине, него Београда.

На питање до каквих се закључака стигло анализом “нон пејпера”, и шта је за Србију прихватљиво, с обзиром на његову изјаву да су неки делови бољи и прихватљиви од Ахтисаријевог плана, Вучић је рекао да су делови прихватљивији од Ахтисаријевог плана, али да то не жначи да је решење добро.

“Компликовано је све то, али не бих сада о томе говорио, јер имам неке додатне страхове које не бих да износим у јавност… Плашим се да је објављивање ”нон пејпера” била смишљена стратегија у одређеним круговима који су по питању КиМ много ближи ставовима Приштине, него Београда, у тактичком смислу”, рекао је Вучић.

Он је додао да није од оних који ће да псује и говори лоше о идејама и документима, док то добро не проучи. Београд, каже, све то анализира, извлачи закључке, и зато смо и припремљени.

“Морамо да будемо мирни, паметни, одговорни и да се не ударамо у прса, већ да земљи обезбедимо мир, стабилност за наш народ на КиМ, да видимо како да чувамо виталне националне интересе”, рекао је Вучић.

Додао је да детаље анализе не може да износи у јавност, јер би тиме открио део наших карата и онога што тек предстоји у дијалогу.

Док сам председник нема санкција Русији и Кини

БЕОГРАД, 29. априла (Тањуг) – Док сам ја председник Србија неће водити политку увођења санкција Кини и Русији, поручио је данас шеф српске државе Александар Вучић.

На питање за коментар на наводну најаву амбасадора Србије у Русији Мирослава Лазанског о оснивању Петербуршког информативног центра, као и да наводно иза тога стоји Јевгениј Рогозин, који је на црној листи САД, те питање да ли ће се Рогозин наћи и на црној листи Србије, рекао да ништа не зна о оснивању такве институције.

„Што се тиче стављања на црне листе грађана Русије и Кине, Србија у томе није учетсвовала јер то свакако не би био пријатељски гест према нашим пријатељима из Русије и Кине“, казао је он.

Вучић је рекао да је још мало времена остало, пошто су, како каже, његови политички противници свакако победници на изборима у Београду, а да нису далеко од тога да победе на другим изборима.

Онда могу, како је рекао, да воде политику санкција.

„Док сам ја председник Србија неће бити увдојења санкција Кини и Русији. Ја то говорим на сваком месту, јер само искрена и јасна политике може да буде политика која води Србију у будућност“, оценио је он.

Рекао је да има довољно велика леђа да може да издржи све притиске.

„Ми да улазимо у сукобе са Кином и Русију нећемо сигурно“, подвукао је он.

Уједно се захвалио грађанима и градитељима из Азербејџана, истакавши да ће Србија наставити да гради, ради и расте брже него што смо се сами надали, али стабилно, и да расте брже него што би понеки желели.

„Нећемо да се извињавамо за то. Политику ћемо да водимо сами, а она ће увек бити у интересу Србије и њених грађана“, закључио је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …