Главна / Друштво / Велики петак је дан када се по традицији фарбају и украшавају јаја за Васкрс

Велики петак је дан када се по традицији фарбају и украшавају јаја за Васкрс

Велики петак је дан када се по традицији фарбају и украшавају јаја за Васкрс. Овдашње жене негују различите технике украшавања, а по речима Јелене Аксић из Лапљег Села чланице Удружења жена Авенија, свака домаћица има своју технику, али се жене на централном Косову најчешће одлучују за шарање јаја биљкама.

„То је једна од најстаријих техника. Најпре се на кувано јаје стави цвет или лист биљке па се оно умота у најлон чарапу, стави у боју и за само пар минута јаје добије боју, а место на коме је био лист-цвет остаје необојено“, казала је Јелена и додала да данас многе домаћице на разне начине украсе и ту необојену површину разним шљокицама или различитим бојама.

Поред ове свима познате технике, многе жене примењују и сада актуелну декупаж технику, а постоји и велики избор несвакидашњих боја.

„Жене се труде да васкршња јаја украсе на најбољи могући начин и увек „измисле“ нешто ново како би њихова јаја била јединствена и несвакидашња. Једино је увек исто и свакој жени подједнако значајно прво офарбано јаје тзв. чуваркућа које се увек фарба у црвену боју у коју је додата света водица и чува се до наредног Васкрса“, истакла је Јелена и додала да су сва васкршња јаја прелепа, да се боје са посебном пажњом и љубављу јер је и сам Васкрс празник весеља и среће.

 

Check Also

Летње рачунање времена почиње ноћас, часовнике померамо сат унапред

Летње рачунање времена почеће ноћас у два сата после поноћи, саопштила је Дирекција за мере …