Главна / Вести / Србија / Портпарол Ангеле Меркел: Промена граница на Балкану изазвала би нове тензије и вратила сукобе из прошлости

Портпарол Ангеле Меркел: Промена граница на Балкану изазвала би нове тензије и вратила сукобе из прошлости

Након немачког министра спољних послова Хаико Маса, против промене граница на Балкану изјасио се данас и портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел, Штефан Зајберт, преноси Дојче веле.
Зајберт је данас говорио на редовној конференцији портпарола немачке владе против промене граница по етничким линијама на Западном Балкану.

На питање Дојче велеа да ли је немачка влада поставила црвене линије које не треба кршити у случају споразума о нормализацији односа Косова и Србије, Зајберт је рекао:

„Молим вас да схватите да обично не коментаришемо незваничне документе, али у смислу спекулација које тренутно круже у медијима о промени граница на Западном Балкану по етничким линијама, са позиције савезне владе могу вам рећи да то сматрамо врло опасним. Такве промене граница повећале би нестабилност региона, створиле нове тензије, па чак и вратиле сукобе из прошлости. Као влада, настављамо да промовишемо пут европске и трансатлантске интеграције земаља у региону, засноване на демократији, у владавини закона и мултиетничности “, рекао је Зајберт.

Он је истакао да немачка влада подстиће земље Западног Балкана „да следе реформску агенду и посебно се фокусирају на правду и владавину закона, у борби против корупције и организованог криминала “.

Извори из немачке владе су за Дојче веле истакли да Немачка сматра да би до сада постигнути споразуми у Бриселу требало да послуже као основа за дијалог између Косова и Србије.

Извор: Косово онлине

Check Also

Деца са КиМ обишла манастир Јазак на Фрушкој Гори

У оквиру петодневног боравка на одмаралишту Летенка на Фрушкој Гори , деца су обишла и …