Главна / Друштво / Патријарх Порфирије: Верујем у заједнички живот Срба и Албанаца на КиМ

Патријарх Порфирије: Верујем у заједнички живот Срба и Албанаца на КиМ

Дубоко верујем да ће се пре или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба, и других народа на КиМ, рекао је патријарх Порфирије у интервјуу за Радио Београд 2, говорећи о Косову и Метохији.

“Пре свега ја сам потпуно сигуран да то зависи само од нас, без обзира на разне векторе спољашње, који би хтели нешто друго, и зависи од нашега односа према Косову и нашег доживљаја Косова. Ако га доживљавамо само као неку територију, и ако хоћете, и као мит, онда наравно на том плану ви можете бити губитници и победници, тренутни или коначни. Али, ако доживимо Косово из саме природе и перспективе Косова, онда ћемо разумети да је Косово заиста завет и самим тим везано нераскидиво за идентитет нашег постојања. Кад кажем завет, онда ту подразумевам да је тај косовски завет скопчан са Новим заветом, а то значи са вредностима Јеванђеља”, рекао је патријарх Порфирије.

Наглашава да ако ми пре свега будемо тим вредностима Јеванђеља живели, ми ћемо живети онда и косовским заветом и онда ће Косово за нас имати потпуно другу перспективу.

“Нажалост, у овом тренутку, не само да је тешко нашем народу на Косову и, са народом, монасима и монахињама, који, хвала Богу, живе у манастирима и има их тамо. Ја дубоко верујем да ће се пре или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на Косову. Срби и Албанци су, ту пре свега мислим на обичан свет, на људе, вековима живели заједно и могли су кад год би долазило до неких трзавица да нађу излаз и да иду даље. Али у овом тренутку око Косова се преплићу разни велики интереси, који, заправо, на људе на Косову гледају као на предмете и на само Косово као једну бездушну територију. За нас је Косово нешто сасвим друго”, каже патријарх Порфирије.

Истиче да има наду и да је важно да се разговара. “Да дођемо до могућности смиреним тоновима да разговарамо, да покушамо још више једни друге да упознамо, да разумемо и ми њихове аргументе и они наше, и сигуран сам, ако будемо имали такво расположење, да ћемо пре или касније доћи до ситуације у којој ћемо моћи да живимо заједно, где не морамо бити као рођена браћа, али сам сигуран да ћемо моћи да будемо као добре комшије”

Коментаришући нападе на игумана Саву Јањића, патријарх каже да није трагично било би смешно.

“И трагично и смешно је. Ако је ико показао да има ширину, да је отворен и, ако хоћете, демократски однос према свакој ситуацији, према свим људима, онда је то отац Сава Јањић. Ја мислим да се ту ради о најбаналнијем политиканству које се засигурно не може претворити у неку реалну ситуацију, која би на било који начин од оца Саве створила нешто друго. Он је човек хришћанин, човек Јеванђеља и лично знам да апсолутно никада није имао различит однос бриге између људи, било да се ради о Србима, Албанцима, Ромима, или не знам ком човеку. Он је увек био спреман у највећој могућој мери да буде отворен и да буде колико год је могуће од помоћи свима”, истакао је патријарх Порфирије.

Извор: РТС/ Тв Мост

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …