Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић на Васкрс упутио поруку мира из Бабиног Моста

Петковић на Васкрс упутио поруку мира из Бабиног Моста

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, највећи православни празник Васкрс дочекао је са Србима у Грачаници, где је присуствовао поноћној литургији у манастиру Грачаница, а јутрос је радост васкрснућа Христовог,  поделио и са Србима у Бабином мосту, где је присуствовао свечаној литургији у цркви Покрова Пресвете Богородице.

Петковић је још једном упутио честитке свим православним верницима из, како је рекао, многострадалног српског села Бабин Мост.

“Васкрс,  који означава победу живота над смрћу, нека и овде у овом прелепом селу означи нови почетак и нови живот. Да више Бабин Мост не буде познат по бројним, етнички мотивисаним нападима на Србе и њихову имовину и ову прелепу цркву, него да управо Бабин Мост, као мултиетничко место, постане парадигма будућих односа српског и албанског народа”, казао је Петковић.

Он је поручио Србима у овом месту да остану и опстану на својим вековним огњиштима и да ће држава Србија учинити све  да им живот олакша.

“Не само кроз финансијске пакете помоћи, не само тако што градимо нове болнице, школе, путеве, него и тако што бринимо о њиховој будућности. Нека данашњи празник донесе мир свима, који нам је преко потребан”; казао је Петковић, упутивши поруку мира  и Србима и Албанцима.

Петковић је истакао да само у миру можемо сви заједно да градимо будућност на овим просторима и изразио задовољство великим бројем деце у порти цркве у Бабином Мосту, јер како је рекао, то је најбољи показатељ да ово место има  будућност и да за ту будућност треба заједно да се боримо.

Добродошлицу у Бабином Мосту,  Петковићу је пожелео и председник Привременог органа општине Обилић и представник села Горан  Данчетовић.

“Само тројство, државе, цркве и народа, гарантује наш опстанак овде. Надам се,  да ће све оно што смо преживели пасти у заборав и да ћемо се у наредном периоду окренути нормалном животу и суживоту са нашим комшијама Албанцима, за који смо увек отворени “, казао је Данчетовић

Парох цркве Покров Пресвете Богородицеу Бабином Мосту Александар Нашпалић,  изразио је наду да ће у наредном периоду верни народ, који због пандемије коронавируса није могао да у већем броју присуствује на литургијама, наставити да се окупља у својим храмовима,  да се кроз причешћивање, узимање тела и крви Христове спашава и на тај начин прославља Васкрс.

У Бабином Мосту данас  живи 680 Срба, а у овдашњој Основној школи наставу похађа 98 деце.

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …