Главна / Друштво / Данас је Васкрс: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Данас је Васкрс: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Данас је Васкрс или Ускрс, највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. У СПЦ православни верници размењују поздраве – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

По хришћанском веровању, повратак у живот — васкрсење се десило трећег дана после његове смрти, прве недеље после Великог петка.

Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, “Марији Магдалени и другој Марији”, саопштио архангел Гаврило.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове се “чуваркућа”.

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Извор: ТВ Мост

Check Also

Развој женског дигиталног предузетништва-пројекат подршке младим женама са територије општине Грачаница

Невладина организација Центар мањинске заједнице у оквиру  пројеката „Развој женског дигиталног предузетништва“ отвориће веб продавницу …