Главна / Друштво / ПРОУНС: Престати са поделом међу новинарима

ПРОУНС: Престати са поделом међу новинарима

Година за нама била је пуна изазова. Наши животи постали су другачији и морали смо да се навикнемо на многе тешке ствари. Зато, сада можемо да се потрудимо да поједине изазове претворимо у могућности. Верујемо да ћемо заједно радити на томе. И ми и ви, и они и ови, каже се у саопштењу Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС) поводом Светског дана слободе медија.

“Време је да се еснаф опамети јер, ми смо у региону имали ту несрећу да више пута присуствујемо стварању историје у њеном најбруталнијем појављивању и као и после сваке несреће, очекујемо да будемо јачи и паметнији. А да ли ће то и бити тако, остаје да се види”, наводи се у саопштењу.

ПРОУНС инсистира, на Дан слободе медија, да се престане са поделом међу новинарима. “Наша борба треба да буде сложна и озбиљна у погледу стварања професионалног новинарства. Сви треба да се залажемо да нам посао буде сигурнији, плаћенији, да не осећамо никакве страхове и притиске, да имамо заштиту и поштовање”.

И све док не буде тако, ПРОУНС је уверен да ће професија медијских радника и даље испаштати све грехе овога света и бити на најнижим лествицама развоја.

“Јер, нажалост, између два Светска дана слободе медија и даље је било насиља над новинарима, притисака, вређања и подела. Све ово, и пандемија и поделе, проћи ће кад тад, а онда ћемо морати да сведемо рачуне. А тада се обично прво сабирају минуси: Колико нас је изгубљено, колико послова је пропало, коме смо и колико остали дужни и, наравно, колико и шта нам је потребно за опоравак? Ако немамо једни друге, бојимо се да смо без шансе за боље сутра. Где год и у каквој год редакцији радио, посао новинара и медијских радника је тимски”.

Зато, на Светски дан слободе медија, Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) позива да се не одричемо лако једни других.

“Поштујмо своја и туђа права и обавезе и престанимо са свакодневном применом двоструких стандарда у оквиру професије”, закључује се у саопштењу.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Владика Теодосије служиће молебан у Звечану

Владика рашко-призренски Теодосије служиће у 18 часова молебан, у Цркви Светог Ђорђа у Звечану. Владика …