Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина крије доказе од Суда: Џек Смит, главни тужилац за злочине на КиМ, упозорио ЕУ на уништавање докумената и нестанак сведока

Приштина крије доказе од Суда: Џек Смит, главни тужилац за злочине на КиМ, упозорио ЕУ на уништавање докумената и нестанак сведока

На састанку са члановима Комитета Европске уније за политичка и безбедносна питања, који се одиграо мимо очију јавности, специјални тужилац за ратне злочине почињене на Космету Џек Смит изнео је да се његова Канцеларија суочава са изазовима без преседана. Њима се омета рад Специјалног суда, укључујући уништавање доказа и нестанак сведока, сазнају “Новости”, из извора у Бриселу.

Смит је на састанку који је одржан пре десетак дана, како тврде наши саговорници, рекао да је сарадња са косовским властима “нула”, да проблематичним сматра то што ће суђење Хашиму Тачију почети са одлагањем, а његов останак у притвору до почетка суђења, као и осталих оптужених у истом случају, навео је као “упитан”. Тужилац је, како преносе наши извори, апеловао на чланице ЕУ да дају допринос по питању заштите сведока. На поменутом догађају, иначе, учесницима није било дозвољено да у сали у којој су били уз себе имају било какве електронске уређаје.

Трагом ових сазнања, “Новости” су од тужиоца Смита затражиле одговоре на неколико питања у вези са очекиваним термином за почетак суђења бившем лидеру ОВК и некадашњем председнику привремених институција у Приштини Хашиму Тачију, опцијама за заштиту сведока, као и о могућности да се Тачи нађе на слободи. Речено нам је, међутим, да Канцеларија специјалног тужиоца не може да дискутује о стварима које се односе на Комитет ЕУ за политичка и безбедносна питања, као и да у медијима не разматрају питања безбедности сведока и сарадње са одређеним земљама.

Упутили су нас на документа у којима је тужилац у претходном периоду изнео своје ставове у вези са суђењем Тачију и још тројици оптужених, а у којима је навео да би оно требало да почне у децембру 2021.

У међувремену, Веће Апелационог суда је 30. априла одбило захтеве за привремено пуштање на слободу Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија. Међутим, према неким тумачењима која се могу чути у Приштини, оптужени би ипак могли да се нађу на слободи јер, наводно, постоји могућност да за њих гаранције у виду кауције дају треће државе. Бивши припадник ОВК Хисен Бериша тврди да су гаранције већ понудиле Хрватска, Аустрија и Словенија.

Извор: Вечерње новости

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …