Главна / Вести / Косово и Метохија / Јоксимовић: За нас мерадовни споразуми, не нон-пејпери

Јоксимовић: За нас мерадовни споразуми, не нон-пејпери


Последњих дана и недеља много такозваних нон-пејпера циркулише у етру, и то по веома осетљивим темама, а они служе за “опипавање пулса” заинтересованим субјекима, регионалним и међународним, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Истиче да и за једно и за друго питање које је било предмет тих нон-пејпера, Србија има јасне оквире, а приоритети су равноправно чланство у ЕУ, мир, сарадња и одрживо повезивање региона са западног Балкана.

“Све наше иницијативе, посебно председника Вучића, управо су ишле и иду у том правцу. У вези са другим питањем, дијалог о нормализации односа Београа и Приштине, који се води под окриљем ЕУ, као и јасне и потписане обавезе из Бриселског споразума, за нас су меродаван оквир”, рекла је Јоксимовић у интервјуу за “Новости”.

Министар поручује да је пулс Србије могуће мерити по тим питањима, јер је све, како додаје, рађено у доброј вери и уз поштовање споразума и приниципа.

“То очекујемо и од других”, нагласила је Јоксимовић.

На питање да ли ће се Србија ускоро наћи пред избором – Косово или ЕУ, Јоксимовић одговара да су услови под којима ће Србија постати пуноправан члан ЕУ дефинисани у нашем преговарачком оквиру.

“У њему јасно пише да је потребно пре ступања у чланство закључити правно обавезујући споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине. ЕУ има обавезу статусне неутралности и не бави се она признавањем или непризнавањем, то раде државе чланице”, наводи Јоксимовић.

Упитана када би Србија могла да отвори нова поглавља, Јоксимовић каже да се крајем јуна очекује одржавање политичке Међувладине конференције на високом нивоу и додала да уколико буде оцене добровољног напретка у области владавине права, односно испуњавања прелазних мерила за поглавља 23 и 24 у оквиру Кластера 1, Србија би могла до краја године да отвори један или два цела кластера.

На питање да прокоментарише то што из Загреба стално стизу претње да ће нас блокирати на европском путу, Јоксимовић наводи да пракса уношења билатералних питања у приступни процес, није показала ништа што би био допринос кредибилности процеса и подизању поверења.

“Мислим да нова методологија управо жели да побољша ове елементе процеса – више кредибилности и поверења, а уз то тешко иду билатерална условљавања”, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …