Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: Незабележено је у историји међународног права да једна територија тужи властиту државу

Поповић: Незабележено је у историји међународног права да једна територија тужи властиту државу

Могућност тужбе за наводни геноцид, којом политичари у Приштини поново прете Србији, постоји само у њиховим узаврелим главама. У правном смислу таква опција не постоји чак ни у теорији, каже у саопштењу за јавност помоћник директора Канцеларије за КиМ, Игор Поповић.

Незабележено је у историји међународног права да једна територија, што Косово и Метохија дефакто јесте, тужи властиту државу.

“Провокација, да ће крајем следеће године тзв. Косово поднету тужбу против сопствене државе, само је неуспешна куповина времена, јер и у Приштини знају да је такав научно-фантастични сценарио немогућ и у правном смислу ништаван”, истиче Поповић.

Такозвано Косово, као територија под протекторатом међународне заједнице, по резолуцији Савета Безбедности УН 1244, није, нити може бити субјект међународног права и што пре Приштина прихвати реалност, то ће могућност за наставак дијалога и проналажење компромиса бити извеснија.

Бавећи се оваквим бесмислицама, политичари из Приштине показују да немају јасну и реалну политику, нити вољу да граде политику мира, већ само раде на распламсавању сепаратистичких и екстремистичких страсти.

Снага аргумената и међународног права је на страни Београда и с тога је узалудно што Приштина бије унапред изгубљене битке.

Сигурно је да постоји кориснији начин за трошење новца, као што је куповина вакцина и рад на имунизацији становништва, уместо квази правничких битки које су осуђене на пропаст, закључује Игор Поповић.

Извор: Саопштење

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …